Atlas Rabac - putnička agencija

Znate li što je jeruzalemski sindrom?

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2021

 

 


Znate li što je jeruzalemski sindrom?

Prizori kad naizgled sasvim normalne, psihički stabilne osobe iznenada padaju u trans i tvrde da su Isus ili sveti Petar godinama su na ulicama Jeruzalema bili česta pojava. No, sada ih ima sve manje.
U godinama prije početka novog tisućljeća, u Jeruzalemu je bilo izuzetno mnogo hodočasnika zamotanih u bijele haljine koji glasno pjevaju i mole, padaju u trans i u pravilu tvrde da su upravo oni osobno inkarnacija svetog Petra, Majke Božje, kralja Salomona i prije svega – Isusa. Stručnjaci te simptome oduvijek nazivaju jeruzalemskim sindromom.

“Vlasti, policija, liječnici, svi smo bili u stanju pripravnosti”, prisjeća se voditelj psihijatrijske klinike Kfar Šaul u Jeruzalemu, Gregory Katz. Prema nekim procjenama, u Jeruzalem je 2000. godine stiglo sveukupno četiri milijuna turista, od koji je oko 400.000 pokazalo navedene mentalne psihičke smetnje! No, očekivanja da će se ovaj trend nastaviti i dalje ipak se nisu pokazala točnim. Naprotiv.

Naime, u posljednjih deset godina broj osoba koje tijekom boravka u ovom gradu pokazuju simptome jeruzalemskog sindroma u stalnom je padu. Čak niti tijekom uskrsnih blagdana njihov se broj ne povećava. “Posljednji put sam jednom ‘Isusu’ pružio ruku prije puno godina”, kaže Katz u razgovoru za Deutsche Welle..

Tri kategorije oboljelih

Jair Bar-El je 1979. godine prvi put zapisao i opisao simptome ovog mentalnog poremećaja. On je oboljele podijelio u tri kategorije. Tip 1 su oni koji su i prije dolaska u Jeruzalem bili psihički bolesnici, većinom oboljeli od nekog oblika shizofrenije. Tip 2 su oni koji su na osnovi svoje psihičke konstitucije bili ‘podobniji’ da ih ‘zahvati’ ovaj sindrom i koji su zapravo u Jeruzalem već stigli s nekom ludom idejom, dok su treću grupu sačinjavali naizgled potpuno zdravi ljudi, koji su tek u Jeruzalemu prvi put doživjeli svoju psihotičnu epizodu. Oni su se nakon šest dana tretmana u bolnici ponovno vratili u staro, normalno stanje. Ono što im je svima zajedničko je da su većinom bili muškarci iz zapadnih, industrijskih zemalja, uglavnom samci, niskog obrazovanja i da su svi uživali strogi, protestantski odgoj.

Od ova tri navedena tipa, znanstvenike je prije svega zanimao ovaj treći. “Prvenstveno smo željeli ustanoviti do koje mjere su osobe pogođene jeruzalemskim sindromom bile svjesne da pate od epizode ludila. Naime, nitko od njih nije u potpunosti izgubio razum, sa svakim se moglo normalno razgovarati, znali su kako se zovu. No, problem je u tome da nitko od njih nakon povratka u ‘normalnost’ više nije želio o tome govoriti. Oni se stide toga i ne žele se ničeg prisjećati”, kaže Katz sa žaljenjem, pogotovo s obzirom na činjenicu da ovakvih slučajeva ima sve manje te samim time vjerojatno neće biti moguće nastaviti istraživanja.

Postoje i drugi sidromi,kao  Pariški sindrom,Rimski sindrom i dr.

Francuski ( francuski sindrom de Paris , japanski パリ症候群 Pari shōkōgun ) je privremeni mentalni poremećaj zove, uglavnom japanski tijekom boravka u Parizu susreće. To je kultivirani sindrom sličan u prirodi sa Stendhalovim i Jeruzalemskim sindromom , ali nije prepoznata dijagnoza ( prema ICD-10 ili DSM-IV ). Okidači pariškog sindroma je snažna razlika između očekivanja turista iStvarnost grada.


2021@Copyright All right reserved. - Created by ProBiz / Direkt informator

 

I:Net.hr/Direkt INFO

 Pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK