Atlas Rabac - putnička agencija

Flaširana voda jedna od najvećih prijevara stoljeća?

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2021

 

 

 

Istraživanja sugeriraju da za većinu Amerikanaca voda u boci nije bolja od vode iz slavine. U stvari, jedno je izvješće pokazalo da se gotovo polovica svih flaširanih voda dobiva iz slavine, iako se može dalje obrađivati ​​ili testirati.

"Flaširana voda nije bolje regulirana, testirana ili praćena od vode iz slavine, a često i manje", rekao je Gleick.

"Kada se pojave problemi s vodom iz vodovoda, rješenje je ulagati u ažuriranje i popravljanje naših vodovodnih sustava, a ne okrenuti se flaširanoj vodi", dodao je.

Bitno je gdje živite, kvaliteta vode može varirati

Voda iz slavine obično se testira na kvalitetu i kontaminaciju češće od vode u bocama.

Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odgovorna je u SAD-u za provođenje tih ispitivanja, dok je u Hrvatskoj za to odgovoran Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji zajedno sa Županijskim zavodima za javno zdravstvo provodi ispitivanja ispravnosti vode iz javnih vodovoda.

Ipak, kvaliteta vode iz slavine može značajno varirati ovisno o tome gdje živite. Prema EPA zakonu, Amerikanci bi trebali dobivati godišnji izvještaj o kvaliteti vode za piće, ili Izvješće o povjerenju potrošača. HZJZ također godišnje izvještava o nalazima testiranja.

No ako Amerikanci žive u jednom od 15 milijuna (uglavnom ruralnih) američkih kućanstava koja dobivaju vodu za piće iz privatnog bunara, EPA ne pazi na kvalitetu te vode.

"Odgovornost je vlasnika kuće da održava sigurnost njihove vode", navodi agencija na svojoj internetskoj stranici. U Hrvatskoj se stanovnici koji imaju bunare također trebaju sami pobrinuti za ispitivanje ispravnosti vode, kontaktiranjem lokalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Voda iz nekih bunara možda neće biti sigurna za piće. U izvješću za 2011. godinu 13% privatnih bušotina koje su geolozi testirali u SAD-u sadržavalo je najmanje jedan element (poput arsena ili urana) u koncentraciji iznad nacionalnih smjernica.

Incidenti sa zagađenom vodom iz slavina dižu popularnost flaširanoj vodi

Flaširana voda dobiva jako na popularnosti nakon incidenata sa zagađenom vodom iz javnih izvora. Anketa Gallupa iz 2017. godine pokazala je da je 63% Amerikanaca zabrinuta u velikoj mjeri u vezi zagađenosti pitke vode. To je najveći postotak zabrinutosti od 2001. godine.

"Povjerenje u naše urbane vodne sustave opada zbog katastrofa koje se mogu spriječiti poput Flinta u Michiganu", rekao je Gleick.

Iako se neki ljudi žale na okus vode iz slavine, većina ju vjerojatno ne može razlikovati od flaširane vode. U testu koji su proveli studenti na Sveučilištu u Bostonu, samo je trećina ispitivača okusa ispravno identificirala uzorak vode iz slavine.

Skup proces proizvodnje flaširane vode

Stvaranje flaširane vode također je skup proces koji zahtijeva mnogo resursa.

Kao i drugi izvori plastike, materijal boce za flaširanu vodu proizvodi se od nusproizvoda sirove nafte. Studija objavljena u časopisu Environmental Research Letters 2009. godine otkrila je da je plastika za flaširanu vodu, koju su Amerikanci konzumirali u 2007. godini, napravljena iz nusproizvoda od 32 do 54 milijuna barela nafte.

Osim toga, više vode ide za izradu bočice vode nego ju ona sadrži: tvrtke iz Sjeverne Amerike koriste 1,39 litara vode za proizvodnju jedne litre flaširane.

Možda mislite: "Hej, barem se boce recikliraju, zar ne?".

Pogrešno. Na svakih šest boca s vodom koju Amerikanci popiju, samo jedna završi u košu za recikliranje.

Stoga razmislite o ovim činjenicama sljedeći put kada želite kupiti vodu u bocama.

 

                                          2021@Copiright . All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

 

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK