Atlas Rabac - putnička agencija

Uskoro bez plastičnih ...

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2021

 

 

 

 

Europska unija želi da se do kraja 2021 potrošnja smanji na najviše 90 vrećica po osobi, a do 2025. na najviše 40 vrećica - dakle 10 puta manje nego sada.
Nema više besplatnih plastičnih vrećica ni na tržnici ni u mesnici ni u ljekarni jer od 1. siječnja na snazi je pravilnik prema kojem se sve vrećice - osim onih najtanjih koje odmah pucaju - moraju naplaćivati.

U pravilniku o ambalaži s početkom godine piše da prodavatelj mora sve lagane plastične vrećice za nošenje naplatiti potrošaču na prodajnom mjestu, a na mjestima na kojima besplatno daje vrlo lagane plastične vrećice za nošenje potrošačima istaknuti vidljivu obavijest "vrećice koristite štedljivo".

Mjesec i pol dana kasnije - prodavači i dalje po starom. Ali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je optimističan, piše RTL.

"Naš dugoročni plan je jasan, mi želimo Lijepu našu učiniti još ljepšom... U tom smjeru idu sve naše akcije u posljednjih godinu dana."

Plastične boce su u Hrvatskoj "riješene" povratnom naknadom od 50 lipa, ali kada su u pitanju besplatne vrećine i kada nema 50 lipa u igri - ne marimo toliko pa strašne brojke kažu da svaki hrvatski građanin godišnje potroše 400 plastičnih vrećica, a ukupno ih se upotrijebi oko 8.000 tona.

Europska unija želi da se do kraja 2019. potrošnja smanji na najviše 90 vrećica po osobi, a do 2025. na najviše 40 vrećica - dakle 10 puta manje nego sada.

''Proizvodnja se već smanjila i naravno da će još. Čim nešto morate platiti, a do jučer ste imali besplatno - logika govori da se mora smanjiti'', kaže Kruno Horvatiček, proizvođač plastičnih vrećica, koji sa svojih 12 zaposlenih proizvodi plastične vreće i vrećice za cijelu Europu. Po njemu je ovaj novi pravilnik promašio metu:

''One koje najviše zagađuju, one koje lete po nebu i kače na grane - to su one najtanje. A one koje ste i prije plaćali posvuda, te se ionako koriste više puta, na kraju krajeva i za bacanje smeća, e te nisu zagadile mora i jezera'',

 

I:Poslovni/Direkt Info

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK