Atlas Rabac - putnička agencija

Željeli su napraviti DREVNO PIVO?

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 
 
 
 
 
Tim Izraelskih znanstvenika upotrijebio je kvasac iz drevnih glinenih posuda, od kojih su neke stare 5.000 godina, korišćten za pravljenje piva u biblijska vremena.
Željeli su napraviti moderno piće.

 Sa Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu, iz Izraelske uprave za antikvitete, Telavivskog univerziteta i Univerziteta Bar–Ilan proučavali su uzorke kvasca iz pukotina ostataka tih posuda i uspjeli napraviti  pivo. Arheolozi su im dali posude korištene za pivo i medovinu i na njihovo iznenađenje, kvasac je u njima preživio hiljade godina i uspješno se mogao iskoristiti.
Profesor Juval Gadot sa Telavivskog univerziteta rekao je da je na Ramat Rahelu, najvećem persijskom nalazištu u Judejskoj kraljevini, nađeno puno krčaga sa slovima J H D (suglasnika reči Jehud).Dodao je da se na kraljevskom mjestu poput tog vjerovatno konzumirao alkohol u domu persijskog guvernera. Te posude datiraju iz vremena vladavine egipatskog faraona Narmera (oko 3000. godine prije nove ere) do aramejskog kralja Hazaela (800 godina p.n.e) i proroka Nehemije (400 p.n.e) koji su, prema Bibliji, upravljali Judejom pod vladavinom Persijanaca.
Istraživači su tada razdjelili čitav genetički kod svakog uzorka kvasca i predali ga dr Amiru Sitenbergu na analizu. On je otkrio da su kulture kvasca stare 5.000 godina slične kvascu modernog piva i onima koji koji se koriste u tradicionalnim afričkim pićima kao što je etiopska medovina.

 2020@Copiright  All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

 

I:ka5an

 

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK