Atlas Rabac - putnička agencija

S telefonima spavamo i zbog njih se budimo tijekom noći...

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 
 
 
 Posebno je zabrinjavajuće to što se čak 36 posto tinejdžera budi tijekom noći najmanje jednom kako bi provjerilo novosti na telefonima.
 
Stručnjaci godinama upozoravaju na opasnosti korištenja mobilnih telefona prije spavanja i odmah nakon buđenja, no u velikom broju slučajeva na ta se upozorenja nitko ne obazire. Nedavno provedeno istraživanje koje je u SAD-u provela kompanija Common Sense Media pokazalo je ono što u biti već svi znamo – veliki broj mladih i njihovih roditelja ne odvaja se od pametnih telefona niti tijekom noći te spavaju sa svojim mobilnim ljubimcima i noću se bude kako bi provjeravali obavijesti, novosti s društvenih mreža itd.

Brojna istraživanja povezuju manjak sna ili nespavanje s pretilosti među mladima, ostvarivanjem lošijih ocjena u školama, odnosno manjom učinkovitosti na poslu, s problemima u ponašanju itd. Zbog toga bi roditelji otkad njihovi najdraži dobiju telefon u ruke trebali uspostaviti pravila ponašanja i korištenja mobilnih uređaja te zabraniti njihovo korištenje prije spavanja i po noći, odnosno zabraniti nošenje telefona u spavaću sobu. No ne samo da većina roditelja to ne radi, već poput svojih sinova i kćeri koriste te uređaje prije spavanja i spavaju s mobitelima na krevetu ili pored kreveta, tako da ne daju pozitivan primjer djeci.

Što se mladih tiče, gotovo 70 posto njih ili spava s telefonom ili ga drži nadohvat ruke tijekom noći, od čega 29 posto njih telefon drži na krevetu dok spava (s mobilnim uređajima spava 12 posto ispitanih roditelja). Također, usprkos dugogodišnjim upozorenjima da se telefoni ne koriste prije spavanja, 40 posto tinejdžera koristi ih 5 minuta prije spavanja, dok to radi i četvrtina roditelja, a posebno je zabrinjavajuće to što se čak 36 posto tinejdžera budi tijekom noći najmanje jednom kako bi provjerilo novosti na telefonima.

Ako se ne probude sami, često ih bude obavijesti s društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje. Zbog toga se savjetuje da, ako već telefon stoji nadohvat ruke, korisnici bi ga trebali staviti na zrakoplovni način kako bi tijekom noći bio tih i ne bi vibrirao. Naravno, velikom broju ljudi uzimanje mobitela u ruke prva je stvar koju naprave kad se probude – to se odnosi na 32 posto tinejdžera i 23 posto roditelja, dok više od 60 posto njih mobitele gleda unutar pola sata od buđenja.

Kako bi se smanjila ovisnost o telefonima, odnosno barem spriječilo korištenje uređaja prije spavanja i tijekom noći, roditelji su ti koji moraju postaviti pravila, ali i sami dati primjer djeci – npr. mogu postaviti pravila da se telefoni ne smiju unositi u sobe prije spavanja (također, telefone ne puniti tijekom noći u sobama u kojima se spava), odrediti vrijeme i mjesto kada nitko u kući neće koristiti telefone, već će ih odložiti u druge prostorije itd.

Izvor: USA Today/ZIMO

 

2020@Copiright All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK