Atlas Rabac - putnička agencija

Warren Buffett MBA studentima: Ovo “razlikuje pobjednika od ostatka čopora”

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 

 

 

U 89. godini, Warren Buffett ima mnogo mudrosti - a dijeljenje s učenicima jedna je od mnogih prekrasnih stvari po kojima je poznat.
Jedna lekcija koju CEO Berkshire Hathawaya voli podučavati je važnost razvijanja dobrih osobnih kvaliteta u mladoj dobi, piše za CNBC Make It Tom Popomaronis, stručnjak za trgovinu i viši direktor inovacija proizvoda u grupi Hawkins.

Uspostavljanje dobrih navika - čak i onih malih, poput izgovora “molim” i “hvala” - glavni je ključ uspjeha, rekao je Buffet prošle godine glavnom uredniku Yahoo Financea .

Visoki IQ neće vas istaći

Buffett je o toj temi govorio u razgovoru s MBA studentima sa Sveučilišta Florida 1998. godine.

Legendarni investitor započeo je svoj govor s malom igrom: “Na trenutak pomislite da sam vam dao pravo - možete kupiti 10% zarade jednog vašeg kolege do kraja njegovog života.”

Odluka bi se trebala temeljiti na zaslugama, savjetovao je Buffett, pa bi bilo mudro odabrati osobu s najvišim IQ, najbogatijim roditeljima ili s najviše energije.

“Nema ništa loše u dobivanju najviših ocjena u razredu, ali to neće biti kvaliteta koja izdvaja pobjednika od ostatka čopora”, rekao je Buffett.

Nastavio je: “Vjerojatno biste odabrali osobu koja ima liderske kvalitete, koja je u stanju navesti druge da ostvare svoje interese. To bi bila osoba koja je velikodušna, poštena i daje zasluge drugim ljudima za njihove vlastite ideje.”

I sada dolazi ono bitno. Osim te osobe, Buffett je rekao učenicima da moraju odabrati još jednog od svojih kolega iz razreda i brzo da ga prodaju (riješe ga se) za 10% njegove zarade.

“Ne biste odabrali osobu s najnižim kvocijentom inteligencije”, rekao je. “Pomislili biste na osobu koja vas je odbila, na osobu koja je egoistična, koja je pohlepna, koja je malo nepoštena.”

Ako u sebi vidite neku od tih osobina, možete ih se riješiti. “To je jednostavno pitanje o kojem vi odlučujete”, rekao je.

„Ako zapišete dobre osobine i učinite ih vašom uobičajenom navikom, vi ćete biti onaj od kojeg želite kupiti 10%”, rekao je Buffett. “Ljepota ovoga je da već posjedujete 100% sebe i vi ste zaglavljeni sami sa sobom”.

Buffett je rekao da vidi ljude njegove dobi - ili čak 20 godina mlađe - sa “samodestruktivnim obrascima ponašanja”, i oni su zarobljeni njima

U suštini, integritet - poštenje, vrlina i moral - može vas stvoriti ili slomiti u profesionalnom svijetu. Ako odlučite da to ne učinite prioritetom, riskirate da ostanete s reputacijom prijetvorne osobe.

Što Buffett traži od zaposlenika

Njegova odluka ne temelji se na poslovnim mjerilima, rezultatima testa ili stupnjevima. Umjesto toga, sve se radi o osobnim kvalitetama.

“Bio je neki tip, Pete Kiewit u Omahi, koji je govorio da traži tri stvari kod zapošljavanja ljudi: integritet, inteligenciju i energiju”, rekao je Buffett. “Da nisu imali prvo, drugo dvoje bi ih ubilo, jer ako nemaju integritet, želite da budu glupi i lijeni.”

Ima smisla - ako nekome ne možete vjerovati da će djelovati s integritetom u situaciji koja to zahtijeva, onda mu stvarno ne bi trebali dopustiti da dođe bilo gdje blizu vas ili vašeg branda.

To postavlja još jedno, teže pitanje: Kako znate kome se može vjerovati?

Na godišnjem sastanku Berkshire Hathawaya 2007. godine, sudionik je pitao Buffetta upravo to pitanje.

Milijarder je uronio u svoje skladište mudrosti i ponudio ovu mudru perspektivu: „Ljudi se prilično brzo razotkriju. Kad mi netko dođe s poslom, stvari o kojima govore, o tome što smatraju važnim - ima mnogo tragova koji dolaze kao posljedica ponašanja.

Nemojte biti netko tko odbija ljude

- Ako želite biti osoba koja je uspješna, koju svatko želi zaposliti, morate izgraditi navike integriteta.

- Postoji nekoliko načina da to učinite:

- Ispunite svoja obećanja

- Budite iskreni

- Budite pouzdani

- Dajte priznanje tamo gdje je zasluženo

- Budite svjesni i emocionalno intuitivni

- Izražavajte poniznost

- Budite spremni priznati kada griješite

- Ponudite pomoć kada je to potrebno

- Tretirajte druge s poštovanjem

- Budite darežljivi

- Budite strpljivi

Inteligencija i ambicija su vrijedne osobine, ali ako vam nedostaje integritet nećete se izdvojiti od drugih - niti će vas zaposliti, barem ne od strane Buffetta.

 

2020@Copiright  All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

 

I:Poslovni/Direkt INFO

foto:Pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK