Atlas Rabac - putnička agencija

MASLINE U DALMACIJU SIGURNO NISU DONIJELI GRCI

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 

 

 

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević piše o nedavnom fantastičnom pronalasku maslina starih čak 3500 godina, što je konačni dokaz da je maslina u ovim krajevima bilo i prije Grka

Do prije nekoliko godina, kao što znate, mislilo se da su maslinu na “naše more” donijeli Grci raširivši je duž cijele obale iz svojih kolonija koje su po dolasku osnivali. No, već smo pisali o nalazu koji je promijenio sve dotad poznato, a što je bilo izuzetno otkriće Irene Radić i Zdenka Brusića koje je produžilo našu maslinarsku povijest u 8. stoljeće prije Krista, o košticama masline pronađenim u Vranjicu kod Solina. Ove koštice pronađene su u intaktnom pretpovijesnom sloju koji se oko čitavog Vranjica proteže na dubini od 3 do 3,5 metra, a u kojem je pronađeno mnoštvo komada drveta, velike količine kostiju raznih životinja, školjaka i koštica raznih plodova.

Radiokarbonska analiza (C 14) drva iz ovog sloja, napravljena na Branch Sveučilištu u Miamiju na Floridi, dala je rezultat od 2880 (plus – minus) 70 godina starosti. Dakle, negdje 9. stoljeće prije Krista, punih 5. stoljeća prije doseljavanja Grka u naše krajeve. Nedavno, pak, zahvaljujući arheološkoj intuiciji, možda i usudu, no svakako, nazovimo to, arheološkom osjećaju za vrijeme i prostor, došli smo do još fantastičnijih rezultata. Do spuštanja granice maslinarskog vremeplova u još dublju povijest. Kao da nam nije bilo dovoljno da imamo koštice maslina stare 2800 godina, pa su nam trebale još starije da stvarno dokažemo kako smo na našem primorju i uzmorju imali masline davno prije dolaska Grka. Tom nas je viješću obradovao moj dragi kolega Mato Ilkić sa Sveučilišta u Zadru, zajedno sa svojom ekipom. Pa postupivši u daljnjem dijelu članka kao novinar, donosim dio razgovora s kolegom Ilkićem o ovom izvanrednom nalazu u kontekstu cijelog lokaliteta, a o kojem će svakako itekako još biti riječi.

Više u časopisu Maslinar broj 55/Direkt INFO

 

2020@Copyright  All right reserved. - Created by ProBiz / Direkt informator

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK