13 zanimljivih podataka o sladoled

DIREKT INFORMATOR/GASTRO/2020
Već smo jednom pisali o tome tko je izmislio, a tko zabranio sladoled, ali sladoled nam je toliko mila tema da mu moramo posvetiti još malo pažnje.
Slijedi 13 zanimljivih, poznatih i manje poznatih činjenica o sladoledu.
1.Oko 50% sladoleda je zrak, što mu daje tu prozračnu teksturu, ali znači i da plaćamo puno zraka kad kupujemo sladoled.
2.U Irskoj rade sladoled s okusom kruha. Taj je sladoled nastao u vrijeme nestašice, kad se svaki višak hrane iskorištavao.
3.U državi Maine u SAD-u poslužuju sladoled s komadićima jastoga.
napravljen je i sladoled s okusom češnjaka, ali još nije postao popularan. Srećom.
4.Predsjednik Reagan srpanj je proglasio mjesecom sladoleda u Sjedinjenim Američkim Državama.
5.Njemačka je najveći proizvođač sladoleda u Europi.
6.Hrvatska je na 13 mjestu po proizvodnji sladoleda u Europi, bolja od Austrije, Mađarske, Danske i Bugarske.
7.Najviše sladoleda pojedu Amerikanci, 26 litra godišnje po glavi stanovnika. Slijedi Novi Zeland s 23 litre i Australija s 18 litara. Četvrti po redu su Danci s 9 litara.
8.U Japanu se proizvodi sladoled na štapiću koji ostaje smrznut cijelih sat vremena na sobnoj temperaturi.
9.U Italiji postoji preko 19 000 prodavaonica sladoleda – geleteria.
10.Najviše kuglica na jedan kornet stavio je talijan Dimitri Panciera, čak 125.
Najveći kornet bio je visok 3 metra, a izrađen je u Norveškoj. Bio je toliko velik da su ga od tvornice do sajma na kojem je bi izložen prenijeli helikopterom.
Istraživanja su pokazala da se ljudi osjećaju sigurnije i ugodnije kad jedu sladoled.
2020@Copyright All right reserved. - Created by ProBiz / Direkt informator
I:Pauza.hr
foto:promo