Pizza iz snova...

DIREKT INFORMATOR/GASTRO/2020
Napravite pravokutnik od tijesta i krajeve lagano razvučete, preklopite preko, poput paketića. Nabori su važni kako bi se tijesto ispravno i postepeno dizalo.
Dizanje u hladnjaku
Nije pogreška ako ostavite da se tijesto diže u hladnjaku, ali imajte na umu da je idealno vrijeme dizanja oko 12 sati. Budući da ne želite čekati ovoliko dugo, najbolje da tijesto stavite u nauljenu posudu, pokrijete čistom krpom i stavite u ugašenu pećnicu.
Dodavanje soli
Sol i kvasac nemojte stavljati zajedno u isto vrijeme, a sol dodajte tek na kraju u tijesto, u posljednjoj fazi pripreme.
Šećer nije potreban
Ogromna pogreška. Šećer je neophodan kako bi se tijesto lakše diglo. Dodajte šećer zajedno s kvascem, a možete ga zamijeniti s medom.
Valjak za tijesto ili ruke?
Možete ju ručno razvući, ali je pitanje koliko ćete uspješno to izvesti bez da vam tijesto popuca. Za hrskavu i tanku pizzu, poželjno je koristiti valjak za tijesto.
Umak od rajčice
Domaći, najbolji, i nikako ne pretjerivati. Talijani vole da sredinu lagano namažete žlicom, a rubove ne zacrvenite previše.
Konačno, pećnica
Pečenje pizze je najzahtjevniji dio nakon dizanja tijesta. Najpoželjnija je krušna peć, ali budući da je većina osuđena na pećnice, Talijani preporučuju sljedeće:
Tijesto stavite na 250 stupnjeva na najdonji kat pećnice desetak minuta, a tek pred kraj stavite na sredinu i ostavite po želji.
Svi okusi
Preljev prvi stavljamo, a sve dodatke pizzi, tvrde susjedi, dodajemo na pola pečenja (kada pizzu selimo na srednji kat), osim mozzarelle i povrća koje stavljamo posljednje.
2020@Copiright All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator
Gastro.hr/Direkt INFO
foto/pixabay