Atlas Rabac - putnička agencija

Novac bez rada' potiče na poduzetništvo

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 

 

 

Novac bez rada potiče na poduzetništvo


Finski dvogodišnji pokus s univerzalnim osnovnim dohotkom na polovici je trajanja, a za sada najbolje rezultate pokazuje kod nezaposlenih s poduzetničkim ambicijama.

Finska je početkom prošle godine odabrala 2000 građana iz svih dijelova zemlje koji su tada bili bez posla za najveći svjetski eksperiment dodjele novca bez rada.

Svaki sudionik dobiva mjesečno 560 eura, neovisno da li ima posao za koji dobiva plaću ili je nezaposlen i dobiva naknadu "s burze". Radi se o ne tako novoj ideji među čijim je zagovornicima bio Milton Friedman - jedan od najutjecajnijih ekonomista druge polovice 20. stoljeća - a u novije vrijeme osnivač Facebooka Mark Zuckerberg te Elon Musk, prvi čovjek Tesle.

Jedna od sudionica, 35-godišnja konzultantica Sini Marttinen, kaže za FT kako je univerzalni dohodak "apsolutno savršen". "Pošto dobivam univerzalni dohodak, mogu pokrenuti vlastiti posao", kaže Marttinen koja je sudjelovanje u pokusu opisala "dobitkom na lutriji". No, zato su sindikati skeptični jer univerzalni dohodak može povećati proračunski manjak za pet posto BDP-a ako ga ne prate porezne izmjene, ističe Ilkka Kaukoranta, glavni ekonomist saveza sindikata SAK. Dužnosnik u uredu premijera Markus Kanerva kaže kako bi vlada mogla proširiti eksperiment i na zaposlene s niskim prihodima, samozaposlene, majke na porodiljnom i studente.

 

2019@Copiright All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

 

I:Poslovni/Direkt INFO

foto:Pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK