Atlas Rabac - putnička agencija

Virus COVID 19 je uništio ekonomiju i turizam

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 

 

 

S obzirom na upozorenja stručnjaka da je koronavirus najveća prijetnja globalnom gospodarstvu od financijske krize iz 2008. godine, kao što je očitovanje koje je ovih dana izdala Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), rekavši da je moguće klizanje u recesiju, nastavi li se ovaj proces, zanimalo nas je što to znači potencijalno za tržište nekretninama u Hrvatskoj.

Naime, upravo je nekretninski biznis bio jedan od onih koji je najviše stradao u krizi 2008. godine, kada su mnoge investicije ostale visiti 'u zraku'.

- Ako situacija s koronavirusom potraje u ovom ili povećanom intenzitetu, svakako će se negativno odraziti i na tržište nekretnina u Hrvatskoj - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore

No zasad, dodaje Ranilović, nema značajne štete na tom tržištu, posebno ne onom dijelu koji ovisi o stjecanju i ulaganju hrvatskih državljana.

- Bitno drugačija situacija je u priobalju i dijelovima Hrvatske u kojoj su stjecatelji strani državljani. Za kupnju je ipak potrebno putovanje, a putovanja trenutno nisu poželjna, pa se cijelo tržište 'second home' nekretnina na Jadranu usporava. Međutim, kupci i investitori ne odustaju, već prolongiraju dolaske i odluke za narednih mjesec dana - objašnjava Dubravko Ranilović. Zasad se ne može govoriti ni o tome da je virus utjecao na cijene lokalnih nekretnina.

- Sve ovisi o trajanju i razvoju situacije, prije svega u Europi - kaže on. Ipak, koronavirus već globalno negativno utječe na turizam, a i kod nas se otkazuju aktualni turistički aranžmani, kongresi, privatna vikend putovanja.

- Ako se to stanje nastavi dulje razdoblje, bit će manji prihod od turizma, time i manje ulagača u nekretnine i ukupno manje investicijskog potencijala. Produlji li se situacija u travanj, imat će utjecaj na baš sve dijelove gospodarstva. Tržište nekretnina bez uspješnog gospodarstva, kako Hrvatskog, tako i globalnog, svakako će usporiti i oslabiti. Samo u gospodarstvu koje raste i u optimističnom okruženju može rasti tržište nekretnina - rekao je D. Ranilović.

Ovih dana otkazan je najvažniji sajam nekretnina u Europi MIPIM u Cannesu, koji se trebao održati polovicom ožujka. Zasad su organizatori sajam samo odgodili za lipanj.

- Nadamo se da je taj tip virusa zaista sezonalan te kako će ga prve ozbiljne proljetne zrake sunca otjerati - zaključuje on.

Na svjetskoj razini najviše su pogođene zrakoplovne kompanije i putnička industrija. Koliko će utjecaja imati na lokalna tržišta nekretninama pitaju se ovih dana mnogi pa se tako u jednom članku, primjerice, pitaju - kako će se ova situacija odraziti na zimsku turističku top destinaciju - Aspen te kakav je mogući utjecaj na tamošnje tržište nekretninama, barem kratkoročno. Odgovora općenito još nema, ali postoje predviđanja i slutnje.

 

i;Jutarnji.list

foto/facebook

 

2020@Copiright  All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK