Atlas Rabac - putnička agencija

Napisati dobar e-mail na prvu ne djeluje zahtjevno, no mnogi imaju problema sa sadržajem

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 

 

Napisati dobar e-mail na prvu ne djeluje zahtjevno, no mnogi imaju problema sa sadržajem elektronske pošte koju trebaju poslati profesorima, institucijama ili poslodavcima. Kakav treba biti uvod, koliko dug, koji je pristojan pozdrav i koliko uopće riječi treba sadržavati e-mail, a da ne bude prenaporan za čitanje, primjer su pitanja na koja brojni nemaju odgovor. Stoga pročitajte nekoliko jednostavnih pravila kojih se trebate držati prilikom pisanja e-mailova.

 

Nije zahtjevno napisati i poslati e-mail prijateljima, članovima obitelji ili kolegama studentima. No, mnogi se nađu u problemu kad moraju napisati poruku ozbiljnijeg sadržaja te istu uputiti profesorima, dekanima, određenoj instituciji ili, pak, poslodavcima te šefovima. No, ne trebate se brinuti jer niste jedini koji potonje smatraju baukom, a rješenje je nadomak ruku. U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih pravila kojih se trebate pridržavati ako želite naučiti pisati dobre e-mailove.


Od sad ćete znati kad je netko vaš e-mail pročitao i gdje
E-mail kao SMS – maksimalno pet rečenica
Will Schwalbe, autor knjige ‘Zašto ljudi pišu tako loše e-mailove i kako da budete bolji u tome‘ navodi kako se prilikom pisanja mailova trebamo ponašati kao da pišemo SMS. Drugim riječima zagovara pravilo ‘Pet rečenica’ jer smatra da je sve iznad toga pretjerivanje te zamara primatelje naših poruka.

Schwalbeovo obrazloženje je da sažeti e-mailovi otkrivaju o njihovim pošiljateljima da su smjeli, odlučni i sigurni u ono što pišu ili traže u poruci.

Ne pišete seminar – skratite uvodni dio
Ne radi se o seminaru ili diplomskom radu, stoga nije potreban opsežan uvod u sami bit teme ili problema. Dovoljno je u kratkim crtama objasniti zašto se obraćate toj osobi, to jest u nekoliko riječi opisati pozadinu.

Ako se u samom uvodu raspišete, primatelj će se načekati da dođe do bitnog dijela pa moguće da će drugačije reagirati na sam vaš upit ili zahtjev.

Pravila lijepog ponašanja
Obavezno na početku maila napišite ‘Poštovani’ nakon čega kreće zarez (,) te malim početnim slovom pišete sažeti uvod kako smo već naveli. Nakon što ste u nekoliko rečenica napisali poruku, na kraju je poželjno staviti ‘Unaprijed hvala’ te pozdrav poput ‘Srdačan pozdrav’, ‘Lijep pozdrav’ ili samo ‘Pozdrav’.

I obavezno se potpišite punim imenom i prezimeno. S tim da, ako se obraćate profesoru, morate navesti godinu i smjer studija te kolegij u vezi kojega se obraćate.

Naglasite prilog
Ako šaljete dokument ili sliku u prilogu, onda svakako naglasite u e-mailu popratni sadržaj kako ga primatelj ne bi previdio. Isto tako se zna dogoditi da zbog brzopletosti pošaljete mail bez priloga. U tom slučaju šaljete po drugi put poruku uz ispriku jer prethodni mail ne sadrži potrebne dokumente.

 

Obavezno naslovite e-mail

foto/facebok

 2019@Copiright  All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

 

 

 Direkt Info

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK