Atlas Rabac - putnička agencija

Najčistija zemlja na svijetu nalazi u našem susjedstvu!

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 

 

 

 Najčistija zemlja na svijetu nalazi se, vjerovali ili ne, tu u našem susjedstvu!

60 posto njene teritorije pokriveno je šumom.
U našem regionu nalazi se država koja je dobila međunardno priznanje za ekologiju i održivost, piše NationalGeographic

Ujedinjeni narodi su 2017. godinu proglasile za Međunarodnu godinu održivog razvoja turizma. Zemlja koja je dobila najviše bodova u svim kategorijama i time dobila titulu pobjednika je upravo Slovenija.

Titula “najodrživije” zemlje došla nakon što je utvrđeno da Slovenija ispunjava 96 od 100 indikatora održivosti.

Većina visoko rangiranih zemalja imala je oko 80 zadovoljenih indikatora. Neki od njih su briga o okolini i klimatskim promjenama, biodiverzitet, kulturna autentičnost i druge. Ova vjest mnoge nije iznenadila zbog toga što je slovenski glavni grad dobila titulu najzelenijeg grada Europe 2016. godine.

Ova nagrada je došla kao rezultat napornog rada vlade koja je uvela skup ekoloških mjera i zakona. Jedan od njih je i da se otpad mora, još u najranijim fazama, odvajati na plastični, paprini i bio-otpad. Time je osigurano da se trećina otpada proizvedenog tokom godine reciklira. Uvođenjem javnih bicikli, autobusa koji korsite prirodni plin i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova, Slovenci su uspjeli da drastično smanje emisiju štetnih plinova.

Prirodni plin se također koristi za grijanja stambenih prostora. Podaci pokazuju da oko 500 metara kvadratnih ima po glavi svakog stanovnika.

Još jedan od razloga zbog kojeg je Slovenija zaslužila pomenutu titulu je i činjenica da je 60 posto teritorije Slovenije pokriveno šumom. Na to treba dodati i podatak da u Sloveniji postoji 20.000 vrsta životinja i biljaka koji neometano žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata.

“Budite ponosni na svoju zemlju i potrudite se da svako mjesto u vašoj zemlji bude ponosno i pet godina od današnjeg dana tako što će ostati zeleno, čisto i autentično turistima”, izjavio je Alber Salman na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada.

I:/Direkt INFO

 2020@Copiright All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

foto/facebook

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK