Atlas Rabac - putnička agencija

Vlada se sprema značajno postrožiti pravila iznajmljivanja stanova

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

Prijedlog novog Zakona o stanovanju u javnoj raspravi je do ovoga četvrtka, a cilj je povećati dostupnost stanova i mobilnost u stanovanju.

Slovenska Vlada se sprema značajno postrožiti pravila iznajmljivanja stanova, uključujući kratkoročni najam u privatnom smještaju, kroz novi Zakon o stanovanju čiji je prijedlog u javnoj raspravi do ovog četvrtka. 

Zakon uređuje upravljanje stanovima i zgradama, kao i sustav dugoročnog najma uključujući neprofitni najam, a primarni cilj je povećati dostupnost stanova mladima i ranjivim skupinama, te mobilnost.  Radi se o mjerama koje uvodi sve više zemalja i gradova, kako bi doskočili negativnim posljedicama brojnih procesa na tržištu nekretnina.

Ubuduće će svi iznajmljivači u Sloveniji koji rentaju cijeli stan trebati provesti prenamjenu iz stambenog u ugostiteljski prostor, a za to će trebati imati 100-postotnu podršku susjeda, odnosno suvlasnika zgrade. Trebat će i novu dozvolu za rad, te će trebati udovoljavati određenim tehničkim standardima, što se može usporediti s aktualnom regulativom u Hrvatskoj, no u Hrvatskoj nisu potrebne suglasnosti stanara. Oni koji iznajmljuju dio nekretnine u kojoj žive, takve suglasnosti i prenamjenu neće trebati raditi. 

Opasnost od najma na crno
Kako pišu slovenski mediji, u Sloveniji se pribojavaju da bi posljedice nove regulative mogle biti jačanje iznajmljivanja na crno ili pad turističkog prometa. Kako bi izbjegli inspekciju koje će prekršitelje hvatati preko platformi za najam kao što su Airbnb ili Booking.com, očekuje se da će iznajmljivači oglašavati upotrebu primjerice sobe s kupaonicom, a zapravo će to biti cijeli stan.

Nedavno je također zbog nedostatka stambenog prostora uzrokovanog kratkoročnim turističkim najmom, problema s oporezivanjem te neplaćanja boravišnih pristojbi, i Grad Beč pokrenuo inicijativu za reguliranje privatnog smještaja. Predlažu se promjene zastarjele Direktive o e-trgovini, koje se odnose na pristup podacima, pravnu sigurnost, odgovornost platformi i stanovanje. Od platformi za najam tražit će se da, radi utvrđivanja poreznih obveza, gradovima ustupe podatke o iznajmljivačima. 

Postojeći sustav lokalnim zajednicama ne omogućava ubiranje poreza i pristojbi te kontrolu nad ilegalcima. Najveća prepreka je to što većina smještajnih platformi ima sjedište u drugoj državi. Usto izazov predstavlja i kratkoročni najam gdje treba postaviti jasne pravne okvire kako bi se moglo osigurati pristupačno stanovanje u gradovima.  Predstavnici buduće Europske komisije potvrdili su da na razini Europske unije treba uvesti novu regulaciju ekonomije dijeljenja. Za reguliranje kratkoročnog najma se zalažu i gradovi poput Amsterdama, Pariza, Barcelone, Berlina, Bordeauxa, Venecije i Krakova. 

Nekomercijalni smještaj
U Hrvatskoj je privatni smještaj reguliran kroz kategorizaciju objekata koji moraju udovoljavati tehničkim standardima, a iznajmljivači se prijavljuju u sustav eVisitor, gdje se evidentira promet te na temelju toga plaćaju boravišne takse, a plaća se paušalni porez po krevetu. Inicijativa je povećanje paušala, ali i razgraničavanje obiteljskog smještaja i biznisa, a najvećom sivom zonom smatra se nekomercijalni smještaj, vikendaši koji ne smiju prostor iznajmljivati turistima.

I:Poslovni.hr

facebook/FOTO/

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK