Atlas Rabac - putnička agencija

Japanci imaju najduži životni vijek – 82,5 godina i imaju najviše stogodišnjaka na svijetu

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 


Japanci imaju najduži životni vijek – 82,5 godina i imaju najviše stogodišnjaka na svijetu. Ovi podaci privukli su pozornost stručnjaka koji pokušavaju otkriti u čemu je tajna njihove dugovječnosti, posebno Naomi Moriyu, autoricu knjige “Japanke ne stare i ne debljaju se” (‘Japanese Women Don’t Get Old or Fat: Secrets of My Mother’s Tokyo Kitchen’).

Tradicionalna japanska prehrana uključuje nisko-kalorične namirnice servirane u malenim ‘kontroliranim’ porcijama. Prema autorici knjige, prosječna Japanka u prosjeku pojede 25 % manje kalorija od jednako tako prosječne žene sa zapada.

Stopa pretilosti u Japanu je svega 3,5 posto, u usporedbi s Britancima gdje je četvrtina stanovnika pretila!

U ovoj azijskoj zemlji, obolijevanje od raka dojke, prostate ili srčanih bolesti rjeđi su nego u ostalim dijelovima svijeta. Japanci objašnjavaju da su zdrave navike ključna stvar ako želite doživjeti stotu.

Zaboravite na desert
“Japanci obrok završavaju šalicom zelenog čaja, dok stanovnici mnogih zemalja posežu za pudingom ili nekom drugom poslasticom”, kaže dr Craig Wilcox. “Ako ne možete u potpunosti odreći deserta, onda je bolje da ga jedete prije podne, uz kavu, i naravno, u malim količinama”.

U svakom slučaju, trebalo bi jesti što manje slatkiša. Šećer je povezan s pretilošću, dijabetesom, srčanim bolestima i povišenim krvnim tlakom. Japanci u prosjeku unose 48,8 grama šećera dnevno, u usporedbi s Britancima, koji unose oko 100 grama dnevno.

Ne trebate biti potpuno siti
Na Japanskom otoku Okinawa živi najveći broj stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna dugovječnosti u tome da se ne najedete, već da trbuh “napunite” oko 80 posto. Zašto je to važno? Prestanite jesti prije nego što se najedete i nakon nekoliko minuta, shvatit ćete da vam tih par posljednjih zalogaja nisu ni bili potrebni. Tako ćete manje jesti, održat vitku liniju i bit ćete zdraviji, tvrde stogodišnjaci.

Mnogi stručnjaci suglasni su s ovom teorijom i tvrde da tek nakon 20 minuta nakon što završimo obrok, mozak prima signal da nam je stomak pun. To znači da mnogi, jedući brzo, pojedu i više nego što im je potrebno.

U tanjur stavljajte manje porcije hrane jer su na taj način manje šanse da se prejedete, tvrdi Naomi Moriya.

Pješačite!
“Jedna od tajni dugovječnosti Japanaca je i način života koji podrazumijeva da što više hodate”, kaže Naomi Moriya. Pješačite između dva i pet puta dnevno i provodite manje vremena sjedeći, savjetuju oni. Stručnjaci dodaju da bi pješačenje u trajanju od dva i pol sata tijekom tjedna, moglo vam produžiti život za sedam godina. Pravac u šetnju!

Izbalansirajte život
Kod nas odlasci na treninge joge, tai-chija nisu uobičajeni, ali Japanci tvrde da je to idealan način da vježbate i tijelo i duh, smanjite stres, što je i te kako važno za zdravlje cjelokupnog organizma.

Ne bježite od (dobrih) bakterija
Stoljećima unatrag, pripadnici ovog azijskog naroda jedu fermentirano voće, koje stimulira rast dobrih bakterija u crijevima. Razne studije su pokazale da dobre bakterije jačaju imunološki sustav za čak 80 posto!

Ne zaboravite na dovoljan unos omega 3 masnih kiselina i na pametno izlaganje suncu!

I:Pozitiv

Foto/pixaby

 

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK