Atlas Rabac - putnička agencija

Zašto ne smijemo jesti tunu svakoga dana?

 
DIREKT INFORMATOR/GASTRO/2019
 
 
 
Pečena je bez premca, a konzervirana tuna je jedan od najlakše dostupnih izvora proteina današnjice, i čest izbor kada želimo pojesti nešto na brzinu. No, je li pametno jesti je baš svaki dan?
 

Od nje se radi fina pašteta i Američki nutricionisti nemaju ništa protiv redovitog konzumiranje tune iz konzerve, ali ju svakako ne bi stavili na svakodnevni jelovnik. Njihovo neslaganje s učestalim posezanjem za ovim konzervama nema samo veze s količinama žive i teških metala koji mogu biti prisutni u njenom mesu, već generalnim odrednicama zdrave prehrane.

Dobro je poznato da je tuna migracijska riba koja može preplivati veliku kilometražu te putem upiti teške metale i živu kao posljedicu zagađenja mora. Količine žive neće nestati ni nakon kompliciranog procesa konzerviranja, no izloženost njenim negativnim svojstvima ovisit će o individualnim karakteristikama pojedinca.

Čak i da suočite dvije osobe s istim uvjetima – npr. jednoj konzervi od 180 grama ocijeđene tune dnevno, ne biste dobili identične rezultate. O utjecaju žive na ljudski organizam, naime, ovisit će tjelesna masa pojedinca, opće stanje organizma, kao i eventualne genetske bolesti od kojih bi ta osoba mogla patiti.

Imajte na umu da se u 100 grama konzervirane tune može se naći od 10 do 45 mikrograma žive, dok će ista količina u svježem odresku ove plave ribe - biti dvostruko viša!

Treba znati i da većina plodova mora sadrži određene količine žive, a najčešći uzroci trovanja ovim elementom uključuju sve od problema s probavom, poput povraćanja i slabosti, do gubitka pamćenja. Zdravstveni stručnjaci stoga preporučuju umjerenost u konzumaciji.

Panika oko trovanja živom iz tune počela se širiti oko 2004. godine kada je američka Agencija za hranu i lijekove trudnicama, ali ne i generalnoj populaciji - savjetovala ograničavanje unosa ove ribe u organizam.

 

I:punkufer.dnevnik.hr

foto:Pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK