Atlas Rabac - putnička agencija

Bečki naučnici analizirali su razvoj stanovništva u Europi između 1990. i 2017,

 

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

Bečki naučnici analizirali su razvoj stanovništva u Europi između 1990. i 2017, uzimajući u obzir prirodni demografski razvoj i migracije.
Došli su do zaključka da u Europi svega nekoliko stotina kilometara razdvaja područja snažnog rasta stanovništva i “alarmirajućeg demografskog pada”.

Na dva suprotstavljena “pola” nalaze se Irska sa rastom od 36 odsto, prije svega zahvaljujući prirodnom demografskom razvoju i Bosna i Hercegovina sa najvećim smanjenjem stanovništva od 22 posto, prouzrokovan emigracijom.

Ostale zemlje sa najvećim rastom stanovništva su Švicarska, sa rastom od 26 posto, prije svega zbog useljavanja, Norveška sa 24 posto (kako prirodnim rastom, tako i zahvaljujući migraciji), Španjolska sa 20 posto (migracija), Francuska sa 18 posto (manje migracija, više prirodni rast) i Švedska sa 17 posto (pretežno zahvaljujući migraciji).

Austrija se sa plusom od 15 plusem nalazi u zapadnoeuropskoj sredini, pri čemu je rast stanovništva uzrokovan prije svega migracijom (13 posto).
Kada je riječ o Njemačkoj, znanstvenici su došli do neočekivanog podatka, da je na jednoj strani to jedina zapadnoeuropska zemlja sa jasnim prirodnim padom broja stanovništva (minus četiri posto), uz migracioni rast od devet posto, što je manje od drugih zemalja.
Na drugoj strani Bugarska, Letonija, Litvanija, Moldavija, BiH i Kosovo od 1990. bilježe smanjenje stanovništva za više od 20 posto, navodi se u analizi Austrijskog tim.
Rast je zabilježen samo u Sloveniji i Slovačkoj sa po tri posto.
Smanjenje stanovništva u istočnoj Europi je gotovo u svim zemljama uzrokovan migracijama.
“Migraciska kretanja su u međuvremenu postala glavni faktor koji stoji iza rasta ili smanjenja stanovništva u Europi”, konstatira demograf Austrijske akademije znanosti Tomas Sobotka.
Ukazuje se da se fertilitet u istočnoj Europi u skorijoj prošlosti sve manje razlikuje od zapadnoeurospkih zemalja, i da su sada takvih kretanja , koja dijele kontinent na dva dijela.


I: ka5an

pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK