Atlas Rabac - putnička agencija

Njima baš ne mirišete, ali zbog toga imate Google on će sve pomirisati za vas …

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 


Njima baš ne mirišete, ali zbog toga imate Google on će sve pomirisati za vas …
Godinama unazad industrija parfema pokušava predvidjeti relacije između molekularne strukture i mirisa. Problem je u tome što ne može samo na osnovu uvida u strukturu da se utvrdi kakav će se miris dobiti.

Zato su u pomoć pritekli istraživači Google Brain tima, koji se nadaju da će uz pomoć AI tehnologije uspjeti da riješe taj dugogodišnji problem.

Najveći problem kod detekcije mirisa je što on subjektivno djeluje na čovjeka. Dvije osobe će isti miris opisati na potpuno drugačiji način.

Drugi problem je što pojedini molekuli, iako su vezani na isti način, ali okrenuti kao u ogledalu, mogu da daju potpuno različite mirise. Stvari se dodatno kompliciraju kada se krene sa kombinacijom mirisa.

U teoriskoj praksi koji su objavili, istraživači iz Googlea su objasnili način kako su uspjeli da istreniraju AI da prepoznaje mirise. Oni su kreirali set od oko 5.000 molekula kojem su usporedili parfeme. Svaka molekula je dobila „opis“ koji bliže određuje njegov miris (tropski, aromatični, citrusni, orijentalni…).

Znanstvenici su iskoristili dvije trećine od tih mirisa da treniraju svoj AI, kako bi pridružili molekule svakom mirisu. Posljednja trećina mirisa iskorištena je za testiranje algoritma, koji je na osnovu strukture molekula trebao da predvidi kako će mirisati. Pokazalo se da je test bio uspješan.

Ovo je samo prvi korak u treniranju AI-ja da pravilno uspoređuje mirise, ali je veoma važan jer se pokazalo da on može da prepozna složene relacije. To će se u budućnosti sigurno odraziti na sve znanstvene discipline koje u osnovi sadrže kemiju.

 

I: ka5an

foto:facebook

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK