Atlas Rabac - putnička agencija

Spajate se na besplatan WIFI: Ovako se možete zaštititi, u suprotnom zaboravite na privatnost !

 

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

Spajate se na besplatan WIFI: Ovako se možete zaštititi, u suprotnom zaboravite na privatnost!
Besplatan javni Wi-Fi je skoro svuda oko nas. Na aerodromima, u javnim bibliotekama, malim lokalnim kafićima, čak i neke trgovine imaju Wi-Fi…

 

Spajate se na besplatan WIFI: Ovako se možete zaštititi, u suprotnom zaboravite na privatnost!
Besplatan javni Wi-Fi je skoro svuda oko nas. 

U zračnim lukama, u javnim bibliotekama, malim lokalnim kafićima, čak i neke trgovine imaju Wi-Fi…
Koje su neke vrste prijetnji koje donose javne bežične internet mreže?

Prevaranti i hakeri znaju da je prilično lako zbuniti ljude koji traže besplatan Wi-Fi. Oni se nadaju da ćete izabrati njihovu lažnu mrežu dok listate kroz dostupne mreže (iliti SSID-ove).

Nezaštićene mreže

Hakeri mogu lako da preuzmu kontrolu nad Wi-Fi ruterom, čak i nad nekim zvaničnim, ako nije konfigurisan kako treba. Nakon toga im ostaje samo da posmatraju kako vaši podaci sami dolaze.

Ovo su situacije kada prevaranti daju svojoj Wi-Fi mreži skoro identično ime, nadajući se da ćete kliknuti na njihovu mrežu.

Na primer: “Mreža Biblioteke” i “mrežabiblioteke”. Jedna je zvanična, a jedna nije.

Teško je znati koja je koja, osim ako ne obratite pažnju na podatke koje je podijelio lokalni djelitelj Wi-Fi mreže, kao na primjer biblioteka ili zračna luka gdje uglavnom imate postere ili znakove na kojima pišu podaci o mreži.

Honeypot

Na sličan način, “honeypot” Wi-Fi (koji za cilj ima da vas namami da ga koristite) se često koristi na mjestima gdje imate besplatan Wi-Fi i onaj koji se plaća. Ljudi vole sve što je besplatno, pa onda prevaranti nazovu svoju mrežu nešto poput “Besplatni internet” ili “Besplatni Wi-Fi”. Ponavljamo, obratite pažnju na informacije koje su istaknute na lokacijama.

Pet koraka koji će vam pomoći da se zaštitite na javnim Wi-Fi mrežama:

1. korak: Ako morate da koristite javnu Wi-Fi mrežu, izbjegavajte mreže koje vam traže lične podatke poput bankovnog računa, JMBG-a ili adrese. Ne obavljajte financiske transakcije preko javne Wi-Fi mreže. Nikada.

2. korak: Provjerite mrežu. Ako neki objekat sa besplatnom Wi-Fi mrežom nema zvaničnu stranicu za prijavljivanje, naročito ako je to aerodrom ili javna biblioteka, onda to vjerovatno nije sigurna mreža.

3. korak: Koristite zaštićene internet sajtove koji koriste HTTPS protokol, koji predstavlja sigurnu verziju HTTP standarda. Ako ne vidite slovo “S”, nemojte da “surfate” po tom webu.

4. korak: Koristite antivirus. Mnogi sigurnosni i antivirus programi vas štite od malvera, tog zlog softvera koji pokušava da ubaci lozinku u vaš sistem kako bi mu kasnije pristupio. Možda je suvišno da za ovo odvajamo poseban korak, ali uvijek imajte uključen firewall. I još jedna stvar: Koristite kompleksne lozinke.

5. korak: Koristite virtuelnu privatnu mrežu (VPN). VPN nije svemoćan, ali će vas zaštititi dok koristite javni Wi-Fi (pa čak i dok koristite svoj privatni Wi-Fi kod kuće). Gledajte na to kao na svoj privatni tunel koji vas vodi od lokacije na kojoj se nalazite (kuća, biblioteka, Starbaks, zračna luka) do vašeg željenog internet sajta. VPN štiti putanju između vaše početne lokacije i internet mreže.

Da, besplatan javni Wi-Fi je danas apsolutno rasprostranjen. U skoro svakom javnom objektu možete da se spojite na Wi-Fi hotspot. Ali takav pristup nosi rizik, a sa samo nekoliko koraka možete da se osigurate dok surfujete internetom bilo gdje na planeti.

 

 ka5an/Direkt INFO

foto/Ka5an

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK