Atlas Rabac - putnička agencija

Pogledajte svoje novčanice dali još uvijek vrijede?

DIREKT INFORMAOTR/PRESS/2019

 

 

 

“Uvalili” su mi nevažeću novčanicu od 20 kuna
Kao i svakog jutra otišao sam na marendu otišao sam u obližnji caffe na piće, no tu svakodnevnu rutinu promjenila je neobična situacija - mojih 20 kuna nije primila konobarica!

Kada sam konobarici htio platiti piće, konobarica me iznenađeno pogledala ,vraćajući mi novčanicu od 20 kuna, rekla: “Taj novac ne možemo primiti. Ova je novčanica nevažeća. Izvolite platiti račun drugom novčanicom.” Morao sam platiti s drugim novcem , a na pitanje što da radim s tih, kako je rekla, nevažećih 20 kuna, odgovorila je: “Vratite ih onome tko vam ih je uvalio. To više ni jedna banka, ni Fina neće primiti.”

Izgleda na prvi pogled kao da je isprana

Poslušalo sam savjet i još pomalo posramljen, osjećajući se kao sitni kriminalac, koji je pokušao prevariti konobaricu, makar nedužn, otišlo sam u dućan gdje mi je nevažećih 20 kuna večer prije “uvaljeno”. Tražilo sam voditeljicu i objasnilo joj situaciju. “Dugo nismo imali nevažeću novčanicu, ali iznenađena sam što je djelatnice nisu uspjele detektirati, pa to je očito”, rekla je voditeljica trgovine. Pokazala im je novčanicu i pitala ih vide li što neobično. . “Ja mislim da je drukčije boje, reka je voditeljica Potom je voditeljica iz blagajne izvadila važeću novčanicu od 20 kuna i stavila je pokraj nevažeće. Objasnila im je razliku, upozorila ih da moraju više paziti,a ja sam otišao s svojom novčanicom kući.

Nakon što sam došlo kući, na stranicama Hrvatske narodne banke (HNB) vidjela sam kako se nevažeći novac ipak može, samo i isključivo kod njih, zamijeniti osobno ili poštom. Ako niste iz Zagreba, za to ćete na kraju dobiti i do upola manje. Prema tome, da ljubazna voditeljica (iako poslije doznajem da nema tu obvezu) nije odlučila primiti natrag nevažeći novac koji su mi pogreškom dali te s obzirom na to da bi najsigurnije bilo poslati novčanicu kao vrijednosnu pošiljku, jer će tako biti osigurana od gubitka, to bi me u Pošti stajalo 24.75 kuna. Za 20 kuna na kraju bih bio u minusu 4.75 kune. 

Kršimo li zakon ako plaćamo s tim novčanicama?
- Nevažeće novčanice jesu one koje su prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja, zbog čega se više ne primaju u postupku plaćanja. Stoga ih ni poslovni subjekti (primjerice, trgovci) ni građani nisu obvezni primiti – odgovorili su nam iz Direkcije trezora HNB-a.

Ako nisu zakonsko sredstvo plaćanja, radimo li nešto protuzakonito ako, ne znajući da je novčanica nevažeća, njome pokušamo platiti račun? Nelogično je i zbog čega poslovnice Fine izvan Zagreba, ili banke, u ime građana ne prikupljaju nevažeći novac i ne šalju ga HNB-u u Zagreb kako ionako već obespareni građani ne bi gubili na zamjeni slanjem novca. 


Navodno u optjecaju nevažeće novčanice vrijedne gotovo 220 mil. kuna
Krajem veljače 2018. izvan trezora Hrvatske narodne banke i gotovinskih centara bilo je 9.663.360 nevažećih novčanica, ukupne vrijednosti od 219.414.170 kuna. Od ukupnog broja nevažećih novčanica 2 % se odnosi na novčanicu od 200 kuna, 7 % na novčanicu od 100 kuna, 6 % na novčanicu od 50 kuna, 18 % na novčanicu od 20 kuna, 32 % na novčanicu od 10 kuna te 35 % na novčanicu od 5 kuna. Doznali smo to iz Direkcije trezora HNB-a.

Kako ih prepoznati novčanice?
- Svi apoeni novčanica s datumom izdanja 31. listopada 1993. te dodatno izdanje novčanice od 10 kuna s datumom izdanja 15. siječnja 1995. su nevažeći, osim onih od 500 i 1000 kuna, koje još uvijek vrijede. Na naličju nevažećih novčanica u desnom gornjem kutu otisnut je datum izdanja novčanice i faksimil guvernerova potpisa (guvernera Pere Jurkovića). Važeće novčanice imaju istovjetan osnovni dizajn kao i nevažeće novčanice, ali razlikuju se po datumima izdanja i prema određenim zaštitnim obilježjima - objašnjavaju iz HNB-a.

 

U razgovoru s djelatnicom Fine telefonom ,neformalno mi je rečeno, da najvjerojatnije turisti kad dođu u našu zemlju na odmor, donoste taj novac. Direkt INFO/2019

foto:facebook

 

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK