Atlas Rabac - putnička agencija

Zbogom papirima! Stiže digitalna vozačka dozvola

 

 

 

 

Zbogom papirima! Stiže digitalna vozačka dozvola
U Južnoj Koreji korisnici posebne aplikacije za identifikaciju i verifikaciju digitalnog plaćanja moći će svoje papirnate vozačke dozvole zamijeniti digitalnima.

 

Bliži se dan kada više nećemo morati nositi novčanik s dokumentima, karticama i drugim papirima jer ćemo sve što nam treba imati pohranjeno u mobilnim telefonima. Već danas u Hrvatskoj gotovina i kartice gotovo da nam i nisu potrebni – osim u slučaju rijetkih trgovina, restorana i kafića koji nemaju mogućnost beskontaktnog plaćanja, na većini mjesta za plaćanje dovoljno je samo prisloniti smartphone (u kojem se, naravno nalaze podaci o kartici) i transakcija će biti izvršena.

Zašto je Hrvatska sve niže na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti?
Nema potrebe nošenja ni kartica lojalnosti kupaca za većinu trgovina jer su one sada dostupne u digitalnom obliku, a postoje i posebne aplikacije u koje se mogu pohraniti sve loyalty kartice tako da 10 ili 15 kartica različitih trgovina može zamijeniti samo jedna aplikacija.

Sljedeći korak koji bismo htjeli vidjeti i koji bi nas mogao u potpunosti osloboditi novčanika i nošenja različitih kartica i papira jest digitalizacija osobnih dokumenata, koje bismo također mogli nositi u telefonima. Veliki korak u tom smjeru već je napravljen u Južnoj Koreji, u kojoj mobilni operateri u suradnji s policijom razvijaju digitalnu vozačku dozvolu. Tri mobilna operatera, (SK Telecom, KT i LG Uplus) trenutačno za autentifikaciju mobilnih plaćanja koriste aplikaciju za identifikaciju PASS, a istu aplikaciju namjeravaju koristiti i kao službeni digitalni dokument koji će zamijeniti vozačku dozvolu.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu zadužen za program Digitalna Europa vrijedan 9,2 milijarde eura
Telekomi trenutačno rade na povezivanju baze podataka PASS-a s registrom vozačkih dozvola, a unutar aplikacije korisnici će moći registrirati dozvole te će primiti QR kod ili bar-kod kojim će verificirati dokument u slučaju da ih zaustavi policija.

Digitalna vozačka dozvola trebala bi biti dostupna početkom sljedeće godine, a osim kao digitalni identifikacijski dokument za policiju, planira se koristiti i kao službeni dokument prilikom unajmljivanja automobila. Ne bismo imali ništa protiv da takav oblik digitalnog dokumenta u budućnosti bude dostupan i u Lijepoj Našoj, no pretpostavljamo da ćemo na to trebati sačekati još dosta vremena.

Izvor: ZDnet

Digitalna vozačka dozvola (Foto: Getty images)

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK