Atlas Rabac - putnička agencija

Sretan Dan kave svima koji slave: Hrvati u ispijanju kave provode 182 sata godišnje


 Sretan Dan kave svima koji slave: Hrvati u ispijanju kave provode 182 sata godišnje
Danas se obilježava Međunarodni dan kave, koji je prvi put službeno obilježen 1. listopada 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO-a, u organizaciji International Coffee Organization.

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a ljubitelji širom svijeta dnevno popiju čak 1.6 milijardi šalica ovog napitka. Ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni tlak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju.

Prosječan Hrvat u ispijanju kave provede 182 sata godišnje, a u tom razdoblju popije pet kilograma tog napitka. Većina se nas budi uz kavu, radni dan započinjemo uz šalicu kave, često je pijemo u pauzi za ručak, nakon posla, tijekom večernjeg izlaska… U našoj kulturi kava gotovo da ima kultni status, a nerijetko kavom mjerimo i kvalitetu života – “nemam ni za kavu”, fraza je kojom ćemo definirati da nam doista nije lako…

Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u kod nas gdje se kava najčešće pije polako, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da puno bolje otpušta svoju aromu kada se pije u velikim gutljajima.

Pokazalo se kako je najbolje ispijati kavu između 10 sati ujutro i podneva te između 14 sati i 15 sati poslijepodne, a dokazano najviše volimo uživati u mirisu svježe mljevene kave i u njenom finom, kremastom i pjenastom okusu. Istraživanje Science Healtha pokazalo je da je za zdravlje korisno ako pijemo tri do četiri šalice kave dnevno.

Postoji čak 65 različitih vrsta kave, a više je od 10 tisuća varijacija kave u okusima, sastavima i izgledu. No, samo se jedna vrsta kave koristi za proizvodnju ovog najfinijeg napitka, a zove se Eucoffea. Sama Eucoffea ima dvije podvrste kave: robustu i arabicu. Kao glavne razlike između ove dvije vrste ističe se kvalitetniji okus arabice i kremastiji okus robuste.

Arabica ima najfiniji okus i aromu. Podrijetlo arabice povezuje se s jugozapadnim predjelima Etiopije gdje se počela uzgajati prije više od tisuću godina. Arabica se često opisuje kao kava najviše kvalitete koja ima jaču aromu i pun okus, a njen okus najčešće obilježavaju note karamele, čokolade ili lješnjaka. Ova najstarija vrsta kave svojim zrncima opskrbljuje čak 70% svjetskih potreba za kavom.

 

Zginfo/Direkt INFO

pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK