Atlas Rabac - putnička agencija

JEDNOJ OD NAJPOPULARNIJIH TURISTIČKIH DESTINACIJA SVIJETA PRIJETI KRAH

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

Predsjednik Indonezije Joko Widodo odgodio je glasovanje o najavljenim izmjenama Kaznenog zakona kojima bi se, između ostaloga, kriminalizirali izvanbračni seks i vrijeđanje predsjednika države, piše CNN.


Indonezijska je vlada prošlog tjedna u srijedu usuglasila izmjene Kaznenog zakona koji sadrži 628 članaka te se o njima trebalo odlučivati u utorak ovog tjedna. Glasovanje o izmjenama prošlog je tjedna opisano kao "formalnost".

No, nakon što je organizacije za zaštitu ljudskih prava iz cijelog svijeta oštro osudile najavljene izmjene zakona, predsjednik Widodo prošlog je tjedna u petak obznanio da je odlučio odgoditi glasovanje nakon što je "temeljito razmotrio povratne informacije koje je dobio od različitih strana kojima su određeni članci Kaznenog zakona ozbiljno zasmetali".

"Postoje neki sadržaji koji zahtijevaju podrobnije proučavanje. Naredio sam ministru za pravosuđe i ljudska prava Yasonni Laolyju da moje mišljenje prenese parlamentu. Također, naredio sam mu da ponovno od javnosti prikupi povratne informacije kako bismo mogli dobiti bolji kazneni zakon", rekao je Widodo.

Prošlotjedna vijest o najavljenim izmjenama indonezijskog Kaznenog zakona naišla je na međunarodnu osudu. Međunarodna nevladina organizacija posvećena borbi za ljudska prava Human Rights Watch opisala je prijedlog izmjena zakona kao katastrofalan, i to posebice za žene te vjerske i spolne manjine. Organizacije za zaštitu ljudskih prava rekle su da bi se novim zakonom diskriminirali članovi LGBT zajednice, dok bi se člankom koji bi kriminaliziralo vrijeđanje predsjednika ograničila sloboda govora.

Protiv zakona su istupile čak i neke države. Australija je svima koji planiraju put u Indoneziju, uglavnom na Bali, izdala posebne savjete u kojima se vodilo računa o izmjenama indonezijskog Kaznenog zakona.

Prema najavljenim izmjenama, policiji prijavljeni nevjenčani parovi koji žive zajedno mogli bi biti osuđeni na šest mjeseci zatvora. "Opsceni činovi" mogli bi biti kažnjeni sa zatvorskom kaznom od najviše šest mjeseci. To znači da bi se na udaru najvjerojatnije našle i istospolne veze koje bi se tim člankom efektivno kriminalizirale. Izvanbračni seks mogao bi se kazniti s do godinu dana u zatvoru, a parovi bi se izvodilo pred sud ako bi ih prijavio pripadnik uže obitelji. Uža obitelji može prijaviti i nevjenčane parove koji žive zajedno, no ako obitelji to ne smeta, te parove može prijaviti i čelni čovjek sela ili mjesta u kojem žive.

Nadalje, bilo koja osoba koja bi nekoj ženi pomogla da izvede pobačaj mogla bi biti osuđena za petogodišnju zatvorsku kaznu. Naime, Zakonom bi se propisalo da samo liječnici smiju izvoditi pobačaje, a žena koja se podvrgne pobačaju mogla bi biti kažnjena s četiri godine zatvora.

Da se sve odvilo po najavljenim planovima, o Zakonu bi se glasalo u utorak i on bi u slučaju izglasavanja na snagu stupio dvije godine nakon ratifikacije.

Indonezija je najveća zemlja svijeta u kojoj većinu građana čine muslimani, međutim diči se time što je tolerantna prema drugima i različitima. Unatoč tim tvrdnjama, Indonezija bilježi porast netolerancije prema vjerskim i spolnim manjinama. Kako piše  CNN., tu netrpeljivost šire vjerski konzervativci.

Indonezija već desetljećima nastoji važeći Kazneni zakon koji seže još u doba kada su bili nizozemska kolonija. Ministar Laoly 2015. je godine ponovno je predstavio planove za mijenjanje Kaznenog zakon i tada je rekao da Indonezija želi da spomenuti zakon uskladiti s modernim životom Indonežana.

"Željeli bismo ga promijeniti kako bismo ga fokusirali na indonezijske perspektive. Neki od članaka zakona više nisu prikladni", rekao je tada Laoly.

Neki ovaj prijedlog izmjena Kaznenog zakona vide kao pokušaj religijskih konzervativaca da utječu na politiku. Nedavni izbori pokazali su da je utjecaj religije na politiku jedno od vrućih pitanja u Indoneziji.

"Ako taj zakon prođe, to će biti potvrda da je Indonezija postala islamska država. Nepisani dio svega ovoga je da se temelji na strogom šerijatskom zakonu samo bez bičevanja", rekao je prošlog tjedna Andreas Harsonso, viši istraživač pri indonezijskom uredu Human Rights Watcha.

I:Jutarnjilist/Direkt INFO

Profimedia, Huber images

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK