Atlas Rabac - putnička agencija

Pad konzumacije droge kod mladih, nasilje s ulice preselilo na društvene mreže

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019Pad konzumacije droge kod mladih, nasilje s ulice preselilo na društvene mreže
Policijska uprava zagrebačka (PUZ) u srijedu je predstavila rezultate skupa preventivno-represivnih mjera koje su proveli tijekom tri vikenda, a rezultati su pokazali da je kod mladih zabilježen pad u konzumaciji droga te da se vršnjačko nasilje s ulice preselilo na društvene mreže.

Akcije su prvenstveno usmjerili prema mladima i maloljetnicima, ali i prema roditeljima kojima žele pomoći u primjećivanju rizičnog ponašanja kod svoje djece.

"Bilježimo pad mladih počinitelja koji konzumiraju droge, a tome pomaže što policija kontinuirano provodi interaktivne radionice s mladima u odgojno obrazovnim ustanovama", poručila je glasnogovornica PUZ-a Marija Goatti.

Dodaje kako mladi prekršitelji najčešće djeluju u grupama, a čemu pridonose droge i alkohol. Također primjećuju da se vršnjačko nasilje s ulica preselilo na društvene mreže, gdje bilježe porast prekršaja računalnih prijevara.

Kriminalistica Rosana Kišur naglasila je kako su u akciji sudjelovala tri roda policije (temeljni, kriminalistički i prometni), a surađivali su i s Državnim inspektoratom.

Akcijom je obuhvaćeno 256 lokacija otvorenog prostora poput trgova, ulica, i školskih igrališta te 154 ugostiteljska ili trgovačka objekta.

Policija je identitet provjeravala 356 puta, a pri tome je zatečeno 48 maloljetnika mlađih od 16 godina koji su bili vani nakon 23 sata bez pratnje starije osobe. Tada maloljetnike privode u postaju, zovu roditelje te ih sve zajedno upoznaju sa zakonima i počinjenim prekršajem.

Prekršaj po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, počinilo je 28 maloljetnika pri čemu najčešće konzumiraju droge (džoint), alkohol te su skloni vikanju i deranju.

Što se alkohola tiče, tek kada policajci po drugi puta zateknu maloljetnika koji konzumira alkohol, onda ga prijavljuju Prekršajnom sudu. Pušenje džointa odmah se kažnjava.

"Također u suradnji s Državnim inspektoratom utvrdili smo sedam prekršaja usluživanja alkoholnih pića mlađima od 18 godina u ugostiteljskim objektima te jedan prekršaj prodaje duhanskih proizvoda maloljetnoj osobi", kazala je Kišur.

Naglašeno je kako je u akciji imperativna komunikacija s roditeljima. Ukoliko se prekršajni ponavljaju, kriminalističkoj policiji to je znak da se obitelj treba istražiti kako bi im se adekvatno pomoglo.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a Tihomir Svatoš predstavio je akciju "Djeca prijatelji u prometu" koja se i dalje provodi.

Nadzirali su prekršaje u okolici škola, od kojih su najčešći neprilagođena brzina, nepropisno parkiranje i nevezivanje pojasa, čija je kazna s 500 podignuta na 1000 kuna.

U akciji su uhvatili dvoje maloljetnika za upravljačem vozila bez vozačke dozvole ni navršenih 18 godina i 16 mladih vozača pod utjecajem alkohola i droga.

(Hina)

 Direkt INFO

foto:Pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK