Atlas Rabac - putnička agencija

Njemački ekonomski instituti očekuju recesiju u njemačkom gospodarstvu

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019
 
 
 
 
 
 

Ekonomisti tehničku recesiju definiraju kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnoj razini.
Njemački ekonomski instituti snizili su u srijedu procjene rasta njemačkog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, predviđajući recesiju u najvećem europskom gospodarstvu u trećem tromjesečju zbog trgovinskih napetosti i neizvjesnosti oko Brexita.

Njemačko gospodarstvo zapast će u recesiju u netom započetom kvartalu, objavio je Institut za svjetsko gospodarstvo iz Kiela (IfW).

U IfW-u predviđaju da će se njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjiti za 0,3 posto u trećem kvartalu u odnosu na tromjesečje ranije, kada su se aktivnosti smanjile 0,1 posto.

Ekonomisti tehničku recesiju definiraju kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnoj razini.

IfW je snizio prognoze rasta za ovu godinu, na 0,4 posto, s ranije procijenjenih 0,6 posto. Za 2020. predviđaju rast BDP-a od jedan posto - za 0,6 postotna boda slabiji nego što su do sada očekivali.

U 2021. godini njemačko bi gospodarstvo po njima trebalo rasti po stopi od 1,4 posto.

"Pravi problem s trgovinskim sporovima (američkog predsjednika) Donalda Trumpa nisu samo carine već i velika neizvjesnost kada su u pitanju sljedeći potezi. Neizvjesnost je otrov za investicijske odluke", naglasio je IfW-ov predsjednik Gabriel Felbermayr.

Napominje ujedno da tračak nade ulijeva činjenica da mnoga gospodarstva u nastajanju još čeka puno posla u razvoju gospodarstva.

“To otvara vrlo velike izvozne prilike njemačkim strojnim inženjerima i proizvođačima automoblia. Stoga nema razloga dovoditi u pitanje izvoznu orijentaciju njemačkog gospodarstva", pojasnio je Felbermayr.

Odvojeno je danas ekonomski institut RWI prepolovio prognozu rasta BDP-a u ovoj godini, također na 0,4 posto. U 2020. očekuju stopu od 0,9 posto.

Ukazuju na učestale znakove da gospodarstvo ide prema recesiji.

“Posebno valja izdvojiti nastavljeni pad proizvodnje u industriji, ponajprije automobilskoj. To povećava rizik zapadanja njemačkog gospodarstva u recesiju", rekao je.

Kancelarka Angela Merkel u njemačkom je parlamentu izjavila da bi zbog gospodarske situacaije porezni prihodi mogli biti manji nego što se očekuje. To bi vladi u Belinu moglo suziti fiskalni prostor za suzbijanje recesije, primjećuju u Reutersu.

Ministar financija Olaf Scholz jučer je parlamentarcima rekao da je Njemačka spremna u gospodarstvo ubrizgati jako puno milijardi eura kako bi otklonila prijetnju značajnog usporavanja rasta. Dodao je i da treba poduzeti odvažne mjere u borbi protiv klimatskih promjene dok ne bude prekasno.

I:Poslovni/Direkt INFO

Foto: Getty Images

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK