Atlas Rabac - putnička agencija

Što se dogodilo s Trstom?

 DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 
 
 
 
 
 
Nekad najveća šoping meka danas je zanimljivija kao turistička i kulturna destinacija
Kako izgleda kupovina ovih dana u legendarnom Trstu, Glas Istre otkrio je šetnjom gradom.

Velika tišina i rijetko prometovanje ulicama u strogom centru grada neposredno pred otvaranje trgovina. Radi spoja oštrica sunca i magličaste izmaglice iz isparavajućeg asfalta, u centru grada vlada nesnošljiva žega i treba nositi bocu vode uza se. Srećom pa u garaži nekadašnjeg novog Upima, a danas New Yorkera nije problem pronaći parkirno mjesto. Na starim ulicama sve je manje poznatih trgovina. Jednostavno su nestale, ispražnjene. Izlozi su oblijepljeni papirima, a na vratima piše: Zatvoreno radi prestanka rada.

Sve po pet i deset eura
U Dondi, nekad otmjenoj trgovini cipela, staroj 132 godine, u kojoj su se rado obuvale tršćanske dame, totalno je promijenjen asortiman i osim jeftinih cipela i torbica nudi se i jeftina odjeća za djecu i odrasle - sve po pet i deset eura. Radi se o robi Made in China. Massimo Donda, četvrta generacija vlasnika trgovine, pomalo rezignirano priča o velikoj krizi u Italiji pa kao što su kazivali njegovi djedovi da se treba prilagođavati situaciji, učinio je to i on u vjeri da će se kroz koju godinu oporaviti talijanska ekonomija. Pamti one slavne dane kada je Trst živio od Jugoslavena, a danas tek povremeno navrate Hrvati i Slovenci. Uglavnom se roba danas prodaje turistima kojih je sve više i koji sve duže borave u Trstu, a najčešće su to Nijemci, Španjolci i Englezi. Ove jeseni Donda planira preuređenje trgovine, a namjeravaju otvoriti i muzej cipela, od kojih je nekoliko povijesnih uzoraka već izloženo u samom izlogu trgovine.

Sa svakim sljedećim korakom gradskim ulicama postaje jasnije da uspomene neće otvoriti vrata starih radnji. Malo je izbora u postojećim trgovinama. Iako na izlozima preostalih prodavaonica piše sconti, ribassi, saldi, sale… gotovo su prazne ili privremeno zatvorene zbog korištenja godišnjeg odmora vlasnika. Trgovina za djecu i novorođenčad, poznati Chicco je pust, cijene su pale do 70 posto, a odjevni modeli za malene šminkere izgledaju kao s naslovnica dječjih revija. U Vialle XX. Settembre zatvorene su neke stare radnje cipela i torbica, pa čak i Yamamay, koji tek razvučenim nazivom iznad vrata i golišavim lutkama u izlogu podsjeća na svoju prošlost, prodavaonicu donjeg rublja.

Kupci se mogu nabrojati na prste
U obližnjoj robnoj kući marke OVS (nekadašnja Standa) kupci se mogu nabrojati tek na prste iako su cijene snižene na 70 posto i cool su modeli. Već od 15 eura ima izazovnih krpica u obilju. Izlog trgovine obućom Lina Marijanija oblijepljen je papirima, znači i Lino više ne stanuje ovdje. Na rivi je i trgovina Stefanel privremeno zatvorena.

 

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK