Atlas Rabac - putnička agencija

Ulagači u strahu od dolaska recesije

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, ulagači u strahu od dolaska recesije
Tržištu ne pomaže ni oštra retorika između Washingtona i Pekinga. Peking je polovicom tjedna poručio da će uzvratiti u slučaju da SAD uvede carine na kineski uvoz i pozvao da se dvije zemlje nađu na pola puta, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da trgovinski sporazum mora biti postignut 'pod našim uvjetima'.
Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je ponajviše posljedica strahovanja ulagača da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,5 posto, na 25.886 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1 posto, na 2.888 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 7.895 bodova.

Pad tih indeksa treći tjedan zaredom ponajviše je posljedica strahovanja ulagača od recesije u američkom gospodarstvu, na što upućuju signali s tržišta obveznica.

Naime, u srijedu su, prvi put nakon 12 godina, prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice bili veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krivulje prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Ta inverzija krivulje prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

Tržištu ne pomaže ni oštra retorika između Washingtona i Pekinga. Peking je polovicom tjedna poručio da će uzvratiti u slučaju da SAD uvede carine na kineski uvoz i pozvao da se dvije zemlje nađu na pola puta, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da trgovinski sporazum mora biti postignut 'pod našim uvjetima'.

Ipak, Trump je pregovore nazvao 'produktivnima' i najavio njihov nastavak u rujnu.

Krajem tjedna ulagače su ohrabrilo napisi u njemačkim medijima kako je tamošnja vladajuća koalicija spremna suspendirati pravilo o uravnoteženom državnom proračunu i povećati dugove kako bi potaknula rast gospodarstva kojemu prijeti recesija.

Kineski mediji pišu, pak, da Peking planira poticajne mjere koje bi povećale raspoloživi dohodak.

Uz to, ulagači se nadaju da će i vlasti drugih najvećih svjetskih gospodarstava uvesti poticajne monetarne i fiskalne mjere kako bi podržale rast.

To je ponešto ublažilo strahovanja ulagača od recesije, koja su posljednjih tjedana ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih gospodarstva, trgovinskog rata između SAD-a i Kine, neizvjesnosti u vezi brexita i geopolitičkih tenzija.

Zahvaljujući tome, u drugom dijelu prošloga tjedna svjetske su burze nadoknadile dio gubitaka od početka tjedna, no trgovalo se nesigurno.

„Vijesti o poticajima su odlične, no razina nesigurnosti na tržištima širom svijeta ostaje značajna, a njezin se kraj još ne nazire jasno”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,9 posto, na 7.117 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,1 posto na 11.562 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 5.300 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,3 posto, na 20.418 bodova.
I:Poslovni/Direkt INFO


Foto: Reuters

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK