Atlas Rabac - putnička agencija

TAMNI OBLACI STIŽU NEVOLJE Njemačka je pred recesijom, a val će, sada je sasvim sigurno, zahvatiti i Hrvatsku

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

 

TAMNI OBLACI
STIŽU NEVOLJE Njemačka je pred recesijom, a val će, sada je sasvim sigurno, zahvatiti i Hrvatsku

Proizvodnja pada u više od 80 posto industrijskih poduzeća, a neka rade sa skraćenim radnim vremenom. HGK je upozorio da je Njemačka najveće izvozno tržište Hrvatske i zato ima najveći utjecaj na naše gospodarstvo

Njemačkoj sve više prijeti recesija, jer proizvodnja trenutačno pada u više od 80 posto njezinih industrijskih poduzeća. Budući da nemaju dovoljno posla, oko četiri posto svih tvrtki u najvećem europskom gospodarstvu počelo je raditi sa skraćenim radnim vremenom. Analitičari očekuju da će se u rujnu broj takvih poduzeća udvostručiti, prema istraživanju instituta IFO iz Münchena.

Njemačka prerađivačka industrija faktično se nalazi u recesiji još od sredine 2018. godine, upozorio je Timo Wollmershäuser, dužnosnik u IFO-u. Pozivajući se na najnoviju, još turobniju srpanjsku anketu provedenu u 9.000 poduzeća, direktor tog instituta Clemens Fuest dodao je kako je »pokazatelj poslovne klime u industriji u slobodnom padu«.

To još ne znači da je recesija zahvatila cijelo gospodarstvo, jer najveći doprinos njemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) ne dolazi iz industrije, nego iz uslužnog sektora, kao u ostalim zemljama. Službeni podaci o BDP-u u drugom tromjesečju nisu još objavljeni. Međutim, ubrzano malaksavanje industrije počelo se prenositi u ostale sektore.

Problemi u autoindustriji
Tako je indeks poslovne klime IFO-a, od lipnja do srpnja, u Njemačkoj pao s 97,5 na 95,7 boda, daleko ispod razine od 97,1 boda, koliko su očekivali ekonomisti u anketi Reutersa. To je najniža razina poslovne klime od 2013. godine, a nevolja je što se indeks već dugo pogoršava. Nad njemačkom ekonomijom nakupljaju se tamni oblaci. Poduzetnici se boje da se stvari do kraja godine neće popraviti, nego dodatno pogoršati.

- Ne očekuje se nikakvo kratkoročno poboljšanje, jer poslovni ljudi gledaju na sljedećih šest mjeseci s više pesimizma, potvrdio je Fuest.

Glavni razlog za njemačke nevolje je pad svjetske trgovine prouzročen usporavanjem kineskoga gospodarstva i trgovinskim ratovima koje potiče Washington. To dovodi do pada potražnje za proizvodima njemačke ekonomije, orijentirane na strana tržišta. Izvoz čini čak 48 posto njemačkoga BDP-a. Padom prodaje najviše je pogođena automobilska industrija, koja s kooperantima čini 14 posto nacionalnoga gospodarstva.

- Svi već izraženi problemi dolaze zajedno. To je Kina, to je rastući protekcionizam u svijetu, tu su i poremećaji u globalnim opskrbnim lancima, ukratko je kazao Fuest, napominjući da se narudžbe za njemačke tvrtke prorjeđuju i da njihova poslovna očekivanja padaju najbrže od početka 2009. godine, kada je u Europi i svijetu izbila kriza.
Kada njemačko gospodarstvo kihne, cijela Europa dobije vrućicu - stara je izreka koju često spominju ekonomisti. Nema sumnje, problemi u Njemačkoj, koja čini četvrtinu europskoga gospodarstva, osjetit će se u ostalim zemljama. Ekonomija u većini zapadnoeuropskih država također gubi dah, iako sporijim tempom nego u Njemačkoj. Toga su sve više svjesni dužnosnici Europske unije, pa i Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke (ESB).

 

I:Poslovni.hr/Direkt INFO

foto:pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK