Atlas Rabac - putnička agencija

Kako odabrati kvalitetno maslinovo ulje?

DIREKT INFORMATOR/GASTRO72019

 

 

 

 

Kako odabrati kvalitetno maslinovo ulje?
U toplim ljetnim mjesecima mnogi odabiru laganiju, mediteransku prehranu čiji je sastavni dio i kvalitetno maslinovo ulje. Ovakav odabir idealan je za naše nepce, ali i zdravlje, no kako odabrati najkvalitetnije maslinovo ulje?

Pred nama su dugi ljetni mjeseci, a s njima se na našem tanjuru sve češće nalaze i laganiji i zdraviji obroci uz pomoć kojih puno lakše podnosimo vruća razdoblja. A osim zdravlja, mediteranska prehrana sa sobom nosi i brojne slasne specijalitete koje nerijetko uključuju i najpopularniji dodatak brojnim jelima – maslinovo ulje.

Bilo da vam je na prvom mjestu zdravlje ili maslinovo ulje smatrate gastronomskom senzacijom – uvijek morate izabrati ono najkvalitetnije. Nutricionisti otkrivaju po čemu je ovo ulje toliko dragocjeno i kako izabrati ono najbolje.

„Djevičansko maslinovo ulje jedno je od stupova mediteranske prehrane koja se smatra jednom od najzdravijih u svijetu. Riječ je o jednome od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje se dobiva jednostavnim cijeđenjem samljevenog voćnog ploda, a odlikuje se intenzivnim mirisima i okusima.“

Idealan u borbi protiv kolesterola i ateroskleroze
„Maslinovo ulje obiluje i nezasićenim masnim kiselinama poput oleinske zbog čega se smatra izrazito zdravim i stabilnim po strukturi. Potvrđene su spoznaje o njegovoj visokoj biološkoj vrijednosti i blagotvornom utjecaju na zdravlje, a među najpoznatijima su njegovo antioksidativno djelovanje koje sprečava proces oksidacije i prerano starenje stanica. Oleinska i linolska kiselina, sastavni dio građe ovog proizvoda, pomažu u rješavanju lošeg kolesterola koji uzrokuje visoki tlak i aterosklerozu.“


Valja istaknuti kako je najcjenjenije maslinovo ulje, ono ekstra djevičansko, ulje visoke kakvoće dobiveno izravno iz ploda masline i to isključivo mehaničkim postupcima. Razvrstavanje djevičanskog maslinovog ulja prema kvaliteti temelji se na rezultatima određenih fizikalno-kemijskih i senzorskih analiza. Ekstra djevičansko maslinovo ulje odlikuju pikantnost, gorčina, okus i miris po plodu masline.

Exstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima pranja, mljevenja centrifugiranja, dekantacije i filtracije kako bi svi sastojci ostali sastavom izvorni.

Osim ekstra djevičanskog maslinovog ulja, postoji i djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima.

Maslinovo je ulje, pak, sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja i dobiva se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih ulja, te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima.

Kako očuvati kakvoću maslinovog ulja?
Očuvanje kvalitete maslinovog ulja uvelike ovisi i o njegovom načinu pohrane i čuvanja, ističu iz Zvijezde, te dodaju kako posebno treba voditi računa o ključna tri vanjska čimbenika; kisiku, svjetlosti i toplini

„Budući da svjetlost ubrzava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i gubitak kakvoće maslinovog ulja, ne preporučuje se čuvanje u svijetlim i prozirnim bocama. Uobičajeno pakiranje boce od tamnog stakla od jedne litre omogućit će očuvanje kakvoće proizvoda unutar roka trajnosti. Također, treba voditi računa o tome kako plastika nije pogodno pakiranje kao zaštita od kisika i svjetlosti. Ona može otpuštati spojeve u ulje i omogućiti apsorpciju hlapljivih tvari pri čemu ulje gubi na svojim mirisnim karakteristikama.“, ističu te objašnjavaju kako bi se ulje trebalo čuvati u čistim i prozračnim prostorijama, izvan direktnog sunčevog svjetla.

Idealna temperatura čuvanja maslinovog ulja je 16 stupnjeva Celzijevih, sa odstupanjem od plus ili minus dva stupnja. Također, bitno je izbjegavati i vlagu jer ona ubrzava kvarenje.

I:Colinska/Direkt INFO

foto:Pixabay

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK