Atlas Rabac - putnička agencija

U Puli nema nikakvog pomora ptica, riječ je o lažnim vijestima

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019
 
 
 
 
Društvene mreže preplavile su vijesti o pomoru ptica na području grada Pule koji je navodno uzrokovao subotnji vatromet.
 

Društvene mreže preplavile su vijesti o pomoru ptica na području grada Pule koji je navodno uzrokovao subotnji vatromet.
Istramet na Facebooku prati više od 10.000 članova iz Pule, stoga smo odlučili provjeriti kako to da nismo zaprimili niti jednu informaciju o potencijalnom ekološkom “incidentu” u najvećem istarskom gradu, a zaprimamo stotine poruka kada padne nekoliko kapi kiše.

Kratkom provjerom fotografija koje se šire Facebookom zaključili smo kako je većina njih starija od nekoliko godina, a dobar dio nije ni fotografiran u Istri, već u SAD-u. Ako i postoji određena fotografija manjeg broja uginulih ptica, nema dokaza da je uzrok upravo vatromet, a i pitanje kada su iste nastale i tko je autor.

Čak su iz zelenih Udruga za lokalne medije izjavili kako nema službenih potvrda da su ptice ove godine uginule uslijed vatrometa ili bilo kojeg drugog uzroka, stoga je posebno začuđujuće kako se vijesti pišu na temelju nepostojećih činjenica.

Ne možemo se ne zapitati čemu širenje očiglednih lažnih vijesti, da li je to umjetno stvaranje panike i kome to koristi? Da li je zbog toga što su pozitivne vijesti, kao primjerice pošumljavanje nedovoljno klikane, stoga treba izmišljati vijesti zbog ekonomskih razloga?

Naslovna fotografija koja se brzinom munje proširila društvenim mrežama nije fotografirana čak ni u Europi, već dolazi iz SAD-a. Nastala je već sada davne 2011. godine kada je zabilježen pomor ptica u Louisiani.

Većina stručnjaka taj pomor prepisala je prirodnoj pojavi, kao što je udar munje ili tuča, a tek je manji dio smatrao kako postoji mogućnost da je pomor posljedica vatrometa. Naime, meteorolozi su za vrijeme pomora zabilježili razvoj iznimno snažnog kumulonimbusa.

Podsjetimo, nedavno je tuča pobila na stotine ptica u Sloveniji, stoga to nije nikakva novost u prirodnom svijetu. (P.R./IM).

I:Istramet/Direkt INFO

foto:Istramet

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK