Atlas Rabac - putnička agencija

Mladi Hrvati bježe, ali u Split mnogi useljavaju: Ovaj par otkrio je što ih je osvojilo

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

Mladi Hrvati bježe, ali u Split mnogi useljavaju: Ovaj par otkrio je što ih je osvojilo
Iako bi bilo popularnije i zlatoustije u uvodu ovog teksta napisati da je Hrvatska "obećana zemlja" u koju se furešti useljavaju dok istodobno naši mladi Hrvati, poslovično nezahvalni i nezajažljivi, odlaze, istina nije tako plošna. Naime, kako piše  Slobodna Dalmacija, Split je jedan od gradova koji očito jest privlačan strancima koji su u nj došli živjeti, no kod mnogih je zajednički nazivnik sljedeći: zrela životna dob. Iliti sindrom Dioklecijana.

 

To su dakle, u velikom broju slučajeva, ljudi koji su dobar dio života proveli negdje drugdje, gdje su stekli i dobru mirovinu ili nekakvo imanje, djecu ostavili vani da također u životu doguraju dalje od (hrvatskog) preživljavanja mjeseca nakon što plate račune, kredit i(li) podstanarinu, te sami došli u Split - uživati. U svojim zlatnim godinama i ugodnoj klimi, komunikaciji s duševnim te toplokrvnim Splićanima, zdravoj spizi, noćnim šetnjama neopterećenim visokom stopom uličnog kriminala kao u drugim metropolama. Jer naša, dalmatinska, ima i tu prednost...

Mala plastika
Upravo je to slučaj i s parom iz Francuske: Marcelle Godefroid, doduše, nije stara žena – ima lijepe pedeset i četiri godine – no njezin je životni partner Pierre Gislain kročio u sedamdesete i zahvaljujući izdašnoj mirovini koju je stekao radeći za developera iz New Yorka, sa svojom umjetnicom Marcelle bez većih egzistencijalnih briga može živjeti gdje želi. Mladoliki par u zrelim godinama izabrao je, pogađate, baš grad pod Marjanom...


- Ima godina dana otkad smo ovdje "definitivno", ali prvi put smo došli prije pet godina. Odmah smo se zaljubili u Split - tipičnu priču iznosi nam Marcelle, inače rođena u Alžiru, kao izdanak roditelja Belgijaca. Već kao malo dijete, pak, preselila se u Pariz, gdje je provela i najveći dio života, djetinje vrijeme i mladost do tridesete, kad joj se rađa kćer, danas 29-godišnjakinja.

- Nisam htjela da mi dijete odrasta u kaotičnom gradu poput Pariza, koji jest divan i romantičan, ali, nažalost, i sve više opterećen socijalnim nemirima - približava Marcelle razloge svojega prvog preseljenja u Bretagnu.

Adrese je ta umjetnica nemirnog duha mijenjala više puta, no konstanta njezina cjeloživotnog djelovanja jest – umjetnost. Djelić svojega bogatog opusa, mahom malu plastiku, izložila je i u Društvu francusko-hrvatskog prijateljstva u Marmontovoj ulici; riječ je o uradcima u drvu i keramici, iako se izražava i u drugim materijalima. Zanimljivo je da Marcelle nema prepoznatljiv autorski rukopis, a i izbor tema je šarolik: žena, more, sfinga, antika...

Izložba 'Tišina'
- Imam jako puno radova ovdje i u Francuskoj; tamo držim veće skulpture. Ove manje su prikladnije za prodaju i transport - praktična je skulptorica, čija će izložba "Tišina" u Marmontovoj biti postavljena do 15. kolovoza.

Par Gislain-Godefroid kupio je inače u Varošu kuću, koja je bila ruina, te je s ljubavlju i pažnjom renovirao, i to pod paskom uglednog arhitekta Ede Šegvića. A osim što se već niz godina bavi likovnom umjetnošću, Marcelle djeluje i kao energetska terapeutkinja (neka vrsta life-coacha), te kao izvorna govornica francuskog jezika na naprednijim tečajevima u Francuskoj alijansi Split.

- Gotovo sve nam u Splitu odgovara: srdačnost domaćih ljudi, klima, hrana; čak i jezik namjeravam naučiti što bolje, u školi. Da tražim zamjerku, eto primijetila bih da se u Splitu puno upotrebljava plastična ambalaža, enormno puno plastike i vrećica, te da ima nepotrebno puno betona nauštrb zelenih površina. No, unatoč tomu, ovdje nam je jako lijepo, i želimo ostati dugo - poručila je šarmantna belgijska umjetnica, koja je bulevare Pariza zamijenila za kalete Varoša. I nije se pokajala.

foto:Pixabay

 

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK