Atlas Rabac - putnička agencija

Napokon kreće izgradnja Bilih dvora vrijednih 70 milijuna eura.

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 


 NAPOKON KREĆE IZGRADNJA BILIH DVORA VRIJEDNIH 70 MILIJUNA EURA.


Hrvatski arhitekt sa stalnim prebivalištem u Londonu, Ademir Volić, ekskluzivno za Jutarnji list predstavlja novu turističku atrakciju na Pelješcu, vrijednu 70 milijuna eura.

Spajanje domaće fascinacije jadranskom obalom i međunarodnih iskustava nerijetko rezultira nesvakidašnjim projektima. Dokaz je novi arhitektonski projekt Bili dvori, koji premijerno za Jutarnji list predstavlja londonski arhitekt Ademir Volić. Nedovršeno od 80-ih

Zajedno s kolegom Igorom Franićem idejni je začetnik turističkog resorta Bili dvori na Pelješcu. Nekima poznati kao nedovršena skupina apartmana iz 80-ih, najavljeni projekt je zamišljen kao nova adresa svjetskih bogataša.

– Naš je cilj stvoriti mjesto koje bi imalo zadatak odraditi konkretnu sinkronizaciju šest vitalnih otoka koji su već poznati svijetu – najavio je A. Volić. Radi u uredu Zahe Hadid

U London se iz rodnoga Dubrovnika i Sarajeva u kojemu je odrastao preselio sredinom 80-ih, nakon čega je cijelo desetljeće radio u vodećim arhitektonskim uredima britanske prijestolnice, poput studija svjetski poznate arhitektice Zahe Hadid. Ponovni susret s kolegom Igorom Franićem, zagrebačkim arhitektom koji je godinama radio u Londonu, rezultirao je idejom koja je na početku djelovala kao utopija, no uskoro je prešla u realizaciju ozbiljnog projekta.

Bili dvori su turistički resort koji se sastoji od vila, stanova, hotela sa 70-ak soba, marine sa 120 vezova, teniskih terena, restorana, barova, spa i wellness centra. Luksuz je osobina svih sadržaja – hotel je zamišljen kao butik-hotel sa šest zvjezdica, što je potpuna novost u ovom dijelu svijeta. U vrijeme kada cijeli svijet bruji o nedostatku novca, Volić se ne da obeshrabriti.

– Apsolutno je pravi trenutak jer nema se više vremena da bi ga se gubilo. Treba promovirati razvoj nautičkog turizma koji realno postoji, ali je ograničen nedostatkom popratnih sadržaja – naveo je arhitekt.

Lokacija Bilih dvora, Lovište na Pelješcu, danas je malo ribarsko mjesto. Ekipa je naslijedila stari projekt koji je bio planiran za domaće tržište u vrijeme kad je započet, krajem 80-ih godina. Trendovi u turizmu su se promijenili i Volić smatra da se na toj lokaciji može raditi hiperekskluzivni resort. Mnogi pomalo ironično gledaju na spomen ambicioznih turističkih projekata u Hrvatskoj, no Volić objašnjava: – Neki su projekti u startu bili preambiciozni. Naš se prostire na šest hektara i sasvim je realan. Arhitekti pokretači ulaganja

On vjeruje da se potpuna realizacija Bilih dvora može očekivati tijekom tri godine. Kao osoba koja razumije kako funkcioniraju obje strane, hrvatska i međunarodna, istodobno je optimističan i realan.

– Ekskluzivni turizam nije moguće ostvariti samo temeljem onoga što već imamo, a to su prekrasno more i priroda, nego moramo još mnogo toga učitniti radi promoviranja takve ideje. Krajnje je vrijeme da ta činjenica konačno postane jasno definirana – objasnio je.

Poslovni koncept je jedinstven jer je vođen specifičnim modelom: osim što je jedan od idejnih začetnika i arhitekt, Ademir Volić je, zajedno s partnerskom londonskom tvrtkom Dal Riva, organizator sufinanciranja projekta, marketinških aktivnosti i prodajne procedure. Investicija vrijedna 70 milijuna eura bit će organizirana kao joint venture između hrvatske tvrtke Bili dvori i inozemnog ulagača.

Jedan od doprinosa ovakvog projekta je oživljavanje kraja jer podrazumijeva minimalno 200 radnih mjesta i veliku potrebu za lokalnim prehrambenim proizvodima i sadržajima.

Volić ističe da već 23 godine ljetuje na Pelješcu i dugo razmišlja o nečemu čime bi dao svoj pečat kraju čije ga prirodne ljepote fasciniraju.- Bili dvori su međunarodni projekt s lokalnim karakterom. Želimo stvoriti epicentar lokalnih proizvoda, vinarstva, ulja i otočne atmosfere – zaključio je Volić. JADRAN JE PREVRIJEDAN ZA APARTMANE

Iako je Volić duboko uvjeren da je Jadran prevrijedan za gradnju klasičnih hotela i turističkih lanaca, neizbježno je da će se pojaviti oni koji osuđuju svaki oblik apartmanizacije i izgradnje poluotoka obilježenog prirodnim ljepotama.

– Pojam apartmanizacije se već dulje vrijeme koristi isključivo u negativnom kontekstu i, nažalost, u pogrešne svrhe. Sasvim je jasno da se radi o iracionalnom strahu od nepoznatog. Treba shvatiti da ispada da mi želimo privući što više ekskluzivnih gostiju, i to u doba globalne krize, što nije nimalo jednostavan posao, tako da što im želimo graditi apartmane? Takav stav ne može biti vizija ni koncepcija bilo kakve budućnosti – komentirao je Volić.

Pritom smatra da se dio obale koji je već "apartmaniziran" ne kritizira dovoljno često.

– Time se treba ozbiljno baviti i mogao bih identificirati znatan broj lokaliteta koje bi bilo nužno reapartmanizirati – dodao je Volić.

 

 

 

foto:Jutarnji/Tekst 2010 godine)

Izvor: Jutarnjil.hr,/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK