Atlas Rabac - putnička agencija

Danas u Europi počinje pakao

DIREKT INFORMATOR/METTEO/2019

 

 

 

Daleko na sjeveroistoku, u Berlinu se u četvrtak očekuju rekordne temperature, a u Potsdamu će biti dva stupnja toplije nego što je bilo ikad. U Ženevi se u srijedu i četvrtak očekuje 37 stupnjeva Celzija. Čak će i u Kopenhagenu biti zabilježene temperature iznad 30 stupnjeva. Osim u Francuskoj, nacionalni temperaturni rekordi za lipanj očekuju se u Austriji (38,6), Njemačkoj (38,5) i Švicarskoj (37,2), kao i u većini drugih država. Bit će ugroženi i neki apsolutni rekordi postavljeni uglavnom u srpnju i kolovozu.

U Velikoj Britaniji i Irskoj temperature neće biti tako visoke, ali na nekim mjestima bit će i do 30 stupnjeva, što je osjetno više od uobičajenog za ovo doba godine. I u južnoj Švedskoj i susjednoj Danskoj moguće su mjestimice temperature od 35 stupnjeva.

Što je uzrok velikog predsezonskog toplinskog vala?

Ovaj veliki predsezonski toplinski val dijelom uzrokuju dva snažna sustava visokog tlaka. Jedan je blizu Grenlanda, a drugi iznad sjeverne i središnje Europe. Kad se u sljedećim danima povežu, blokirat će sustav niskog tlaka južno od njih koji bi Europi donio hladniji zrak. Ta dva sustava u kombinaciji s hladnijim područjem niskog tlaka iznad mora usmjerit će "španjolski oblak" iznad kontinentalne Europe i Velike Britanije. Područje vrućeg zraka iz pustinja u Španjolskoj i Sahari raširit će se Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom te rezultirati temperaturnim rekordima i jakim olujama. U nekim područjima vrućina će biti pojačana inačica onoga što je već zabilježeno, ali u drugima će doći kao šok.

Lipanj je dosad bio topao u istočnoj i središnjoj Europi, dok je u zapadnim dijelovima kontinenta bilo i hladnije nego što je uobičajeno. Njemačka može očekivati jedno od pet najtoplijih razdoblja u lipnju u povijesti, no vrućine u zapadnijim dijelovima odskaču od dosadašnjih obrazaca.

"Dosad je ljeto bilo uglavnom hladnije i često je kišilo", zabilježio je BBC. Ovaj rani toplinski val zadnji je u nizu povijesnih vrućina u posljednje vrijeme. Prošlog je ljeta Europa iskusila rekordne temperature i neuobičajeno sušne uvjete. Zbog toga su se pojavili mnogi požari. "Najtoplija ljeta u Europi od 1500. godine bila su 2018., 2010., 2003., 2016. i 2002.", napisao je Rahmstorf.

Vrhunac vala krajem tjedna

Ovaj toplinski val povezan je sa stagnantnim područjem visokog tlaka koji je odgovoran i za veliko topljenje na Grenlandu sredinom lipnja. I to topljenje i val vrućine povezani su s "blokirajućim uzorkom" koji se sastoji od velikih i tromih područja visokog tlaka na sjevernim geografskim širinama koji se mogu zadržati na jednom mjestu i uzrokovati ekstremne vremenske uvjete. U svijetu koji se sve više zagrijava, takve pojave su sve češće.

Iako će posljednji toplinski val dosegnuti vrhunac krajem tjedna, vremenski uvjeti topliji od normalnog vjerojatno će potrajati u zapadnoj i središnjoj Europi. Ponešto hladniji zrak može se trenutačno očekivati u nordijskim zemljama i Aziji.

 

I:Index/Direkt INFO

Foto: Weather Bel

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK