Atlas Rabac - putnička agencija

U Istri nema tko čistiti apartmane: "Čistačice neće raditi za 70 kuna po satu"

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 

 

U Istri nema tko čistiti apartmane: "Čistačice neće raditi za 70 kuna po satu"
I OVE se godine kao najslabija turistička karika u Istri pokazao nedostatan broj radnika, prije svega kuhara i konobara i pomoćne radne snage, sobarica i čistačica.

Vlasnici privatnih smještajnih jedinica će njihovu uslugu na području Umaštine i Novigrada platiti od 50 do 70 kuna po satu i biti presretni što su našli nekoga tko će raditi takve poslove, piše Glas Istre.

Istra je prošle godine zabilježila povećanje privatnog smještaja za 10 posto, prema podacima županijske Turističke zajednice. Najviše ih je već godinama u Puli koja je zadnjih nekoliko godina čak udvostručila broj apartmana. Lani do rujna u tom je gradu zabilježen najveći porast broja smještajnih kapaciteta, i to za 16 posto. U Rovinju i Medulinu je zabilježen rast od osam posto te Poreč s pet posto isto koliko Novigrad i Umag.

"Naravno da se ovakvi pokazatelji i sveprisutan problem nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu u priobalnom dijelu Hrvatske odražavaju na reguliranje i problema čišćenja kod iznajmljivača. Upoznati smo da potreba za tim poslovima raste pa time i cijena. Iznajmljivači i agencije pokušavaju doskočiti na razne načine. Mnogi traže pomoć servisa za čišćenje, neki nude čak i smještaj i prijevoz. Odlaze po njih doma i vraćaju ih. Snalaze se jer spremačica nema dovoljno", konstatiraju iz Turističkih zajednica.

Cijena po satu i do 70 kuna

Gospođa Milena u ranim šezdesetima dolazi svako ljeto u Umag iz Zagreba. Boravi dva-tri mjeseca u kamp prikolici postavljenoj na svojoj parceli i čisti apartmane kod svojih prijateljica.

"Živjela sam u Bosni do Domovinskog rata, a onda se doselila u Zagreb. Pravo na bosansku mirovinu još nisam ostvarila pa čistim stanove i urede u Zagrebu. Tamo je cijena čišćenja 30 kuna po satu, a za najluksuzniji stan mogu dobiti 40 kuna po satu, dok se za urede u većini slučajeva plaća 30 kuna", kaže Milena za Glas Istre.

Dodaje da je na Jadranu drugačije, ali treba uzeti u obzir i činjenicu da su i troškovi života znatno skuplji.

"Godinama pomažem pri čišćenju apartmana istim osobama, ali iz godine u godinu je sve više zahtjeva drugih da im pomognem održavati i čistiti apartmane. Gotovo me preklinju i nude višu cijenu, ali ne želim se pretrgnuti. Do sada sam angažirana u sedam apartmana i to je previše. Još prije tri godine se usluga čišćenja kretala između 30 i 40 kuna, a danas se penje bez problema do 70 kuna. Tako da sam ove godine pozvala prijateljicu iz Srbije na ispomoć koja si trenutačno sređuje potrebne dokumente za rad u Hrvatskoj", priča Milena.

I:Index/Direkt INFO

 

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK