Atlas Rabac - putnička agencija

Poslodavcima se diže kosa na glavi! Od 1. srpnja morat će imati internog istražitelja u tvrtki


DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019
 
 
 
 
 
 
 
 
Sve tvrtke koje zapošljavaju više od 50 radnika od 1. srpnja morat će krenuti s uspostavljanjem sustava unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti –
 korupcije ili nesavjesnog poslovanja. Taj dan na snagu stupa novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, popularno zvanih zviždača.
 Poslodavci poručuju da će poštivati zakon iako ga smatraju nepotrebnim, čak i besmislenim

 

Hrvatska dosad nije imala cjelovit zakon koji bi na jedinstven način uređivao problematiku zaštite zviždača, nego su oni štićeni pomoću više zakona

 (Zakon o radu, Kazneni zakon, Zakon o državnim službenicima, Zakon o trgovini).

Smatrajući da je takav sustav manjkav, a u skladu s preporukama Europske unije, Vlada je odlučila izraditi poseban zakon.

Prema njemu tvrtke s više od 50 zaposlenih morat će imati pravilnik za prijavu nepravilnosti. Poslodavac će biti dužan imenovati povjerljivu osobu,

 i njezinog zamjenika, zaduženu za provođenje pravilnika.

Osnovna dužnost tog djelatnika od povjerenja bit će da zaprima i istraži svaku prijavu u roku od 30 dana te da nakon toga informira zviždača o svom radu i omogući mu uvid u svu dokumentaciju.

Interni istražitelj morat će čuvati identitet zviždača, a ako se poslodavac ogluši na prijavu i ne dopusti istragu, sve nepravilnosti istražitelj ili sam zviždač moći će prijaviti pučkom pravobranitelju.

Poslodavac nakon isteka prijave neće smjeti zviždaču otkazati ugovor o radu, smanjiti plaću, premjestiti ga na drugo radno mjesto niti ga na bilo koji način priječiti u napredovanju.

 

Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti propisuje i kazne za poslodavce koji ga ne budu poštovali i ne donesu pravilnik. Za tvrtke je predviđena kazna od 10.000 do 30.000 kuna, a za odgovorne osobe kod poslodavaca od 1000 do 10.000 kuna.

Ako ne zaštite zviždače onako kako zakon predviđa, poslodavcima prijeti novčana kazna od 30.0000 do 50.000 kuna.

T_Portal/Direkt INFO

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedi

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK