Atlas Rabac - putnička agencija

Oštar pad, rast gospodarstava usporava: 'Pitanje je koliko će ti oblaci biti tamni i hoće li izazvati recesijsku oluju'

DIREKT INFORMATOR/BURZA/2019

 

 

 

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi potonuli više od 1,7 posto, što je njihov najveći dnevni pad od početka siječnja, a posljedica je novih naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva.
Dow Jones skliznuo je 460 bodova ili 1,77 posto, na 25.502 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,90 posto, na 2.800 bodova, a Nasdaq indeks 2,50 posto, na 7.642 boda.

Oštar pad indeksa posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o tvorničkoj aktivnosti u SAD-u, kao i slabljenja aktivnosti u eurozoni i Japanu u ožujku.

„Ne bih iz toga zaključio da će uskoro biti recesije. No, na horizontu se pojavljuju oblaci. Pitanje je koliko će ti oblaci biti tamni i hoće li izazvati recesijsku oluju”, kaže Bernard Baumohl, direktor u tvrtki Economic Outlook Group.

Posljednjih tjedana cijene su dionica snažno rasle, ponajviše zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine te porukama američke središnje banke da u ovoj godini neće povećavati kamatne stope.

Međutim, mnogi makroekonomski podaci u posljednje vrijeme ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a i Kine, do Japana i eurozone, što bi moglo negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 jučer je zabilježen pad cijena dionica, a blago je ojačao samo komunalni sektor.

Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones izgubio je u cijelom proteklom tjednu 1,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,8, a Nasdaq indeks 0,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,01 posto, na 7.207 bodova, dok frankfurtski DAX potonuo 1,61 posto, na 11.364 boda, a pariški CAC 2,03 posto, na 5.269 bodova.

 

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK