Atlas Rabac - putnička agencija

Od Hrvatske gora jedino Grčka: Potražnja za radnicima buja, a pola radno sposobnih ne radi

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

Hrvatska je u četiri članice EU s manjom nepokrivenom potražnjom za radnicima u odnosu na godinu ranije.
Problem radne snage ubrzano postaje jedno od gorućih pitanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji. U zadnjem prošlogodišnjem kvartalu Hrvatska se svrstala među četiri članice EU s manjom nepokrivenom potražnjom za radnicima nego u istom razdoblju prije godinu dana, pokazuju brojke Eurostata.

Na razini Unije kao i njezine jezgre u kojoj kola valuta euro, stopa slobodnih radnih mjesta porasla je u četvrtom tromjesečju 2018. na 2,3 posto. Usporedbe radi, ta stopa koja pokazuje nepokrivenu potražnju za radnom snagom, u prethodnom tromjesečju iznosila je 2,1 posto, a u eurozoni 2,2 posto.

Glavni ograničavajući faktor
Dostupnost radne snage u posljednjih godinu dana nametnula se kao top tema domaćih poslodavaca. Dok se prije nekoliko godina to pitanje tek ovlaš spominjalo, u posljednjim anketama poduzetnika izbilo je na sam vrh. U nedavnom intervjuu Poslovnom dnevniku direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić istaknula je da su njihovi članovi u posljednjoj anketi tu temu podcrtali kao glavni ograničavajući faktor poslovanja u 2018., dok se 2017. prvi put uopće našla na listi.

Gora jedino Grčka
Osvrćući se na radnu snagu kao nezaobilazno pitanje konkurentnosti domaće ekonomije, guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska specifična u EU po tome što čak 40 posto radno sposobnih građana ne radi. "Po stopi zaposlenosti Hrvatska je druga najgora u Europi iza Grčke, a to znači da svi ostali toliko više moraju raditi da se održi ista razina životnog standarda", rekao je guverner.

Ključ je u mobilizaciji te populacije, smatra Vujčić, ocjenjujući pozitivnim promjene mirovinskih propisa kojima se produljuje radni vijek. EU i eurozona najviše problema imaju s pronalaženjem radnika u uslužnom sektoru, gdje je stopa slobodnih radnih mjesta 2,6 posto. U industriji i u građevini iznosi 2,1 posto u EU, odnosno 2 posto u eurozoni. U Hrvatskoj je stopa slobodnih radnih mjesta u četvrtom kvartalu pala na 1,4 posto, najnižu razinu u nešto više od godinu dana. Najveći skok potražnje za radnom snagom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine imale su u četvrtom tromjesečju Češka, Austrija, Malta i Njemačka.

 

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK