Atlas Rabac - putnička agencija

Najbolja regija na svijetu što se tiče ekstra djevičanskog maslinovog ulja je ponovo Istra i to četvrti puta za redom.

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

Jučer je u Motovunu, u Wine&Heritage Hotelu Roxanichu, održana prezentacija i podjela Flos Olei 2019 vodiča, gdje je četvrtu godinu za redom Istra proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu.

Neizmjeriv je to uspjeh za Istru gdje tradicija maslinarstva traje više od dvatisućljeća, a ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije.

Ukupno 79 istarskih maslinara uvršteno je u prestižnom vodiču Flos Olei 2019

Istarski maslinari našli su se tako u društvu točno 500 najboljih maslinovih ulja svijeta, što znači da u svjetskoj proizvodnji vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Istra ima udio od čak 15,8 posto.

U popularnoj publikaciji Flos Olei 2019., koja se smatra biblijom ekstra djevičanskihmaslinovih ulja, uvršteno je 81 ulje iz Hrvatske od kojih je čak 79 uzoraka iz Istre, a dva iz Dalmacije. Zanimljivo, većina maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.


Turistička zajednica Istarske županije od samog početka koordinira istarske maslinare te se smatra sponom između uljara i rimske izdavačke kuće. „Projekt Cesta ekstra djevičanskog maslinovog ulja na najbolji mogući način pokazuje uspješnost suradnje privatnog i javnog sektora. Javni sektor je omogućio okruženje i uvjete podizanja novih nasada. Turizam je u svemu tome prepoznao izuzetan potencijal. Pokrenuo je edukacije, javno mnijenje,projektno postavio i organizirao turistički proizvod, te stavio istarske maslinare u poziciju da svojim znanjem, trudom i inovativnošću pokažu cijelome svijetu da istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje spada u sams vjetski vrh ekstra kvalitete. I ne samo to, nigdje na svijetu nema na tako malom prostoru kao što je Istra, toliko lijepih, kvalitetno opremljenih iprofesionalno organiziranih i vođenih maslinarskih itinerera koji su danasprava turistička atrakcija“ izjavio je direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević.

MEĐU 500 EDMU SVIJETA 15,8% DOLAZE IZ ISTRE, A U U TOP/20 OLEUM MARIS IZ VODNJANA PROGLAŠEN NAJBOLJOM „TVRTKOM U UZLETU“ NA SVIJETU

Marco Oreggia, osnivač i izdavač čuvenog vodiča Flos Olei te jedan od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja izjavio je kako se Floe Olei vodič u svijet ekstra djevičanskog maslinovog ulja dostigao je svoj deseti rođendan te zadržao netaknut pogled prema visoko kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju. “Prošlo je 15 godina otkako je Istra debitirala u našem vodiču. Bile su to godine velikog rasta, zahvaljujući vitalnom institucionalnom impulsu koji je prepoznao potencijal te je valorizirao sektor na način da je podržao proizvođače te ih pratio, bilo u procesu oporavka tradicije koja je u Istri čvrsto ukorijenjena, bilo u poboljšanju razine kvalitete. Danas možemo reći da su OPG-ovi napokon procvjetali: nasadi se šire i rastu, a značajna su i ulaganja u tehnologiji. Nekada su to bila mala obiteljska imanja, koja su postupno postala i postaju veće i strukturiranije tvrtke u stanju povećati svoju proizvodnju te se predstaviti na međunarodnim tržištima “ izjavio je Orreggia te zaključio kako Hrvatska, koju gotovo u cijelosti zastupa istarska regija, tako mala u usporedbi s tradicionalno proizvođačkim divovima, postaje definitivno vidljiva u opsegu te se u cjelovitom pogledu predstavlja kao stvarnost visoke kvalitete .

Za kraj svakako treba naglasiti kako je nedavno istarsko extra djevičansko ulje zaštićeno oznakom izvornosti na razini EU. Više o tome u prilogu.

PRILOG: EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE „ISTRA“ ZAŠTIĆENO NA RAZINI EUROPSKE UNIJE

 

I:hrturizam.hr/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK