Atlas Rabac - putnička agencija

Raste optimizam stranih kompanija u Hrvatskoj

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

 

Poslovanje u Hrvatskoj u 2018. boljim ocijenilo 72 posto tvrtki, godinu ranije njih 65 posto.
Međunarodna poslovna zajednica je optimistična u pogledu razvoja poslovne klime u Hrvatskoj, a glavni izazov vidi u nemogućnosti pronalaska stručne radne snage te funkcioniranju pravne države, rezultat je analize Američke gospodarske komore u Hrvatskoj – AmCham koja je jučer predstavljena javnosti.

Radi se o relativno pouzdanom uzorku jer AmCham okuplja 230, uglavnom vrlo uspješnih, tvrtki koje u našoj zemlji zapošljavaju gotovo 80 tisuću radnika. Iako je i ova analiza na tragu sličnih koje su radile hrvatske stručne udruge ili pak strane komore i konzultanti, specifičnost AmChamovog istraživanja je u činjenici da su američke tvrtke uglavnom globalnije i okrenutije izvoznim tržišta od hrvatskog prosjeka, a isto tako da nas uspoređuju sa zemljama u “svojoj” regiji koja uglavnom obuhvaća puno šire područje od onog što se u Hrvatskoj obično smatra i naziva “regijom”.

Kako je pojasnila Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama, svaka američka, međunarodna, a u konačnici i hrvatska tvrtka ima svoju definiciju regije, a u AmChamovom slučaju ona najčešće obuhvaća, uz Adria regiju, i zemlje središnje te istočne Europe poput Poljske, Češke, Mađarske ili Rumunjske i Bugarske.

Kako bilo, 130 članova uprava američkih, međunarodnih i hrvatskih tvrtki koji su sudjelovali u istraživanju AmChama je poslovanje u Hrvatskoj tijekom 2018., u odnosu na prethodnu godinu, ocijenilo boljim, njih 72 posto u odnosu na 65 posto u godini prije. Istodobno, čak 60 posto njih je povećalo i broj zaposlenika.

Za poslovno okruženje u posljednjih pet godina ispitanici glavnim ograničavajućim faktorom u poslovanju ocjenjuju nedostatak odgovarajuće radne snage, nestabilan regulatorni okvir i oporezivanje rada.

Najveća pogoršanja u posljednjih pet godina vežu se uz dostupnost i kvalitetu radne snage, provedbu pravnih pravila i procedura te kvalitetu zakonskog okvira.

”Nedostatak odgovarajuće radne snage koji se kao bitan problem za hrvatsko gospodarstvo nazirao u prošlogodišnjem istraživanju, ove je godine ocijenjen kao najveća prepreka poslovanju u Hrvatskoj i istovremeno područje u kome ispitanici uočavaju najveća pogoršanja”, izjavila je Doko Jelušić. S druge strane, najveća poboljšanja vidljiva su u uvjetima financiranja, potražnji za robama i uslugama te mogućnostima trgovinske razmjene.

Čak 76 posto ispitanika utjecaj državne administracije na poslovno okruženje vidi kao negativan ili pak bez učinka, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlja smanjenje od 10 posto. Većina članica AmChama, njih 68, djeluje i u drugim državama srednje i istočne Europe (SIE), od čega njih 65 posto djeluje u više od pet država regije.

Samo osam posto uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje boljima od onih u ostalim državama SIE, dok 45 posto smatra da su uvjeti lošiji nego u drugim državama.

Najveći nedostaci Hrvatske u odnosu na druge države odnose se na malo tržište te u jednakom omjeru sporost administracije i izostanak dugoročne vladine strategije. Kao najveće prednosti Hrvatske ispitanici izdvajaju općenite prednosti: članstvo u Europskoj uniji, turistički potencijal zemlje i geostrateški položaj.

U nadolazećem razdoblju od tri godine 81 posto poduzeća članova AmChama planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, a 75 posto njih planira i nova zapošljavanja.

Od ukupnog broja ispitanih čak četvrtina njih planira zaposliti više od 20 novih zaposlenika. S druge strane, sedam posto poduzeća očekuje da će u narednih tri godine morati smanjiti broj postojećih zaposlenika.

Uvođenje eura u Hrvatsku pozdravlja čak 91 posto AmChamovih poduzetnika koji kažu da bi to pozitivno ili neutralno utjecalo na njihovo poslovanje. U prošlogodišnjem istraživanju, 49 posto ispitanika istaknulo je mogućnost korištenja EU sredstava kao treći glavni pozitivan učinak hrvatskog članstva u EU.

No, svega je 11 posto poduzeća odgovorilo da su u trenutku provođenja istraživanja bili korisnici EU fondova.

Među ispitanicima postoji najveći interes za mogućnost prijave za dobivanje sredstava iz EU fondova za projekte iz područja informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT), 36 posto, te za projekte vezano uz proizvodnju, odnosno uz izgradnju proizvodnog pogona, 17 posto.

“Iz rezultata istraživanja vidljiv je optimizam poslovne zajednice u Hrvatskoj koji se nastavlja i ove godine”, komentirao je Berislav Horvat, predsjednik Vijeća upravitelja AmChama.

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK