Atlas Rabac - putnička agencija

Cijene nekretnina rastu, stanovi u novogradnji rasprodaju se i prije prve zakopane lopate, ali do kada?

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

 

O tome je li ulaganje u nekretnine investicijska prilika života ili samo marketinško pumpanje tržišta i efekt psihologije krda govorili su Robert Pokrovac, član uprave, ERSTE nekretnine i Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.
- Cijene rastu, rastu prije svega tražene cijene, manje rastu realizirane cijene. Treba segmentirati tržište - raste cijena samo nekim nekretninama i na određenim područjima Hrvatske. Godišnji rast je do 4 posto u realiziranim vrijednostima - pojasnio je Dubravko Ranilović za  HRT.

Upitan o efektu koji na tržište nose subvencionirani krediti za mlade, Ranilović je odgovorio da su subvencije dobre, ali dižu cijene nekretnina, stvaraju kratkoročnu potražnju, cijene se dižu i u principu se kasnije ne vrate.

Iako smo izgubili 10% stanovništva zbog iseljavanja, stanovništvo nam stari, natalitet pada, nema gospodarskog booma i cijene rastu, raste i potražnja. Zašto se togađa, objasnio je Robert Pokrovac:

- Treba postaviti pitanje kakva je bila potražnja svih ovih godina - naglasio je i objasnio da gotovo 8 godina nije bilo produkcionalnih stanova i svi koje se bave nekretninama nisu imali problema s potražnjom nego s proizvodom koji se nudi na tržište. Ono čega se bojimo je kakva struktura će izaći na tržište i dali pokrivamo sve ciljne skupine kupaca.

- Sada svaki projekt koji izađe na tržište se proda vrlo brzo, dapače proda se u fazi gradnje i to znači da je pogođen cilj, zna se što se traži, kazao je.

Komentirao je u zašto raste cijena nekretnina na obali, rekavši da je to sasvim prirodno:
- Imamo jednu od najljepših obala na svijetu i stranci to izuzetno prepoznaju. Ono što nas plaši je da vrijednost nekretnina ne čini samo nekretnina. Bitan je razvoj infrastrukture, kako to izgleda, kako se prostor koristi, što se događa u zimi, proljeću, ljeti? Ako želimo razvijati tržište nekretnina, moramo pričati više o tome što nekretninu čini vrijednom. Veliki je potencijal tržišta na obali i vjerujem da ćemo znati iskoristiti jer sve će se to reflektirati i na turizam - naglasio je Pokrovac.

Što se tiče prognoze za ovu godinu, Dubravko Ranilović je uvjeren da će doći do usporavanja rasta cijena, očekuje još mali rast cijena u traženjima, bitno manji rast cijena u realiziranim cijenama, a do kraja godine će doći, kaže, do nekakve stabilizacije. Bitnih potresa ove godine neće biti, zaključuje.

- Lekciju koju smo naučili iz prošlog ciklusa će biti vrlo korisna kad dođu prvi problemi jer ćemo puno brže odlučivati kada dođe do nekakvog zastoja u prodaju ili u definiranju cijena. Imamo dobru platformu da uđemo u jedan razvojni ciklus a ne u ciklus rasta i mislim da ljudi neće pogriješiti ako su odlučili ulagati u nekretnine u narednih nekoliko godina, poručio je Pokrovac.

 

I:Poslovni/Direkt INFO

 

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK