Atlas Rabac - putnička agencija

USPJEH ROVINJSKOG RASADNIKA DARKO U ITALIJI JE VELIKA POTRAŽNJA ZA SADNICAMA MASLINA

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

 

 

Rovinjski rasadnik Darko nedavno je dobavljačima iz Toskane isporučio 15 tisuća sadnica maslina sorti leccino, pendolino i istarska bjelica. To je nakon prve već druga veća isporuka našeg najvećeg proizvođača sadnica maslina u Italiju. Rasadnik ima novu narudžbu iz pokrajine regije Veneto. Kako je Hrvatska do sada uglavnom uvozila ove sorte maslina iz Italije, ovaj je posao ravan onome kada bi Škotima prodali viski.

„U Italiji je velika potražnja za sadnicama maslina. Poznato je da je xylella fastidiosa jedna je od najopasnijih biljnih bakterija koja se brzo širi i uništava stabla maslina. Ova bakterija je u samo nekoliko godina u pokrajini Apuliji, sa najvećim europskim maslinicima uništila oko milijun stabala stoljetnih maslina.

Nakon dekontaminacije terena sada se sade novi maslinici, a talijanski rasadnici za sada ne uspijevaju proizvesti dovoljno sadnica, pa su ih naručili i kod nas. Slijedom toga porasla je cijena sadnica pa je izvoz isplativ“, kaže agronom Gordan Trojanović.

Najveći rasadnik

Rasadnik Darko sada godišnje proizvede od 50 tisuća sadnica maslina, čiji uzgoj od reznice do stablašica za sadnju traje dvije godine. Trojanović bi zbog povećane potražnje sada mogao povećati proizvodnju na, ali se za sada ne usuđuje dizati skupe bankovne kredite. Za ovu proizvodnja se ne dobivaju premije, a teško je i naći radnike, kojih sada ima 16.

„Od države smo uzeli u zakup četiri hektara zemlje ali za investicije u izgradnju plastenika, postavljanje opreme za zalijevanje, grijanje i hlađenje treba puno sredstava. Istra i Dalmacija imaju još puno zapuštenih površina, maslinari su nam sve bolji, pa potražnja za sadnicama maslina ne jenjava. Ono što nam manjka je udruživanje maslinara kako bi zajednički nabavljali repromaterijal i prodavali ulje. U Italiji, koja ima najveće tržište maslinovog ulja proizvođači su po pojedinim regijama udruženi u kooperative. Zbog konotacije ne nekadanje zadruge, u koje su zemljoradnici morali ulaziti i sa svojim zemljištem, naši proizvođači za sada ne prihvaćaju ni jedan oblik udruživanja, ali će biti prisiljeni kada sve mlade masline uđu u rod i kada će ulje trebati izvoziti“, kaže Trojanović

Napominje da smo po zemljopisnoj poziciji i klimi Bogom dano područje za uzgoj maslina i proizvodnju najkvalitetnijeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Po kvaliteti smo uspjeli nadmašiti i do sada najuspješniju Toskanu Dokazali smo se kao proizvođači ali smo marketinški i organizacije daleko od Italije i Španjolske.

Udruživanje

Kaže da je problem rascjepkanost naših proizvođača, zbog čega ne možemo osigurati količinu za velike inozemne narudžba. ne samo ulja već i vina te voća i povrća. Naši maslinari i vinari su već u zrelim i starijim godinama, mladih nema, a najveći je nedostatak radne snage, posebno u povrtlarstvu, koje, usprkos izvornim uvjetima i mogućnost navodnjavanja vodom iz bušotina, zbog nedostatka radnika iz godine u godinu smanjuje.

Rasadnik Darko, na obiteljskom zemljištu od 1,6 hektara i deset plastenika blizu mora, sjevernije od uvale Kuvi, 1981. je otvorio Gordanov otac inženjer geologije Darko Trojanović. U to vrijem bio je to prvi rasadnik sadnica maslina na ovom području. Uz sadnice maslina i voćki s vremenom je počeo proizvoditi sadnice ukrasnog bilja. Prvi su proizveli sadnice autohtonih vrsti maslina, prvenstveno buže i rošinjole, puntože i istarske bjelice.

„Zbog zahtjeve tržišta, potreba za uređenje javnih i turističkih površina, okrenuli smo se profitabilnijim djelatnostima, krajobraznim i hortikulturnim zahvatima. Uz uzgoj sadnica ukrasnog bilja i dizajn zelenih površina bavimo se modernim sustavima navodnjavanja. Ta će se grana rasadničarstva i dalje razvijati jer će nam zbog klimatskih promjena u gradovima i oko turističkih objekata trebati sve više zemljanih površina. Zbog toga sam u našoj obiteljskoj tvrtki zaposlio i kolegu“ Ozrena Zidarića, zaključuje Trojanović. 

 

I:Glas Istre/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK