Atlas Rabac - putnička agencija

Lažni profili na društvenim mrežama, kako ih provjeriti i zašto je važno da ih ne ignoriramo

DIREKT INFORMATOR/ZANIMLJIVOSTI/2019

 

Znanost i IT

Mnogi od nas prihvaćaju bilo koga na društvenim mrežama, međutim to je izrazito velika pogreška isključivo radi krađe samih podataka te širenja razno raznih „virusa“ stručno nazvanih malware-a koji dolaze te se šire najčešće preko lažnih Facebook profila.

Primjer Poruke:

 

Jedan od najpoznatijih malware-a su tzv. Keyloggeri koji ukratko bilježe svaku vašu pritisnutu tipku. Ako računalo nije dobro zaštićeno netko će vrlo lagano doći do vaših korisničkih podataka i lozinka. Ako strahujete da su vaši podaci negdje objavljeni uvijek sigurno možete provjeriti na stranici: https://haveibeenpwned.com/

Evo i nekoliko savjeta kako pronaći lažan profil na društvenoj mreži. Google je razvio pretragu sadržaja po fotografijama za koje mnogi korisnici ne znaju, a možete ga naći na sljedećoj poveznici: https:https://images.google.com/


Na toj poveznici možete zalijepiti link ili prenijeti sliku te vidjeti gdje je sve ta ista fotografija ranije objavljena (ovu opciju možete koristiti i za zaštitu autorskih prava). Pošto lažni profili pretežito koriste fotografije poznatih ljudi dobit ćete odgovor zasigurno.

Krađa podataka
Servisi poput Yahoo-a posjeduju mogućnost sinkronizacije i kopiranja e-mail adresa. Ako koristite ovaj servis i odaberete opciju sinkroniziranja Vaših kontakata, servis će Vam zasigurno prekopirati cca 80% e-mail adresa (osim ako ih sami niste sakrili što mnogima nije navika). Nakon toga ćete automatski biti bačeni na spam listu (listu ne željenih e-mail poruka).

Što nikada ne raditi prilikom registracije?
Ne koristite e-mail servise koji se automatski brišu nakon 30 dana ukoliko se ne prijavite u tom roku kao što je npr. Net.hr freemail. Takve servise preporučam da izbjegavate u širokom krugu. Bilo je slučajeva gdje je netko tko posjeduje vaš mail napravio isti i na taj način zatražio lozinku od Facebook-a. Pravi korisnik se više nije mogao prijaviti na svoj profil ove društvene mreže.

Zaključak:
Uvijek si uzmite malo više vremena i provjerite osobu za koju sumnjate da bi mogla/mogao koristiti lažni profil. Zaštitite računalo dobrim antivirusnim programom poput ESET SMART SECURITY (osobna preporuka) i nemojte ulaziti i klikati u sumnjive linkove.

 

Više o autoru:
Mag. vizualne animacije (3D tehnologije) Davor Javorček u slobodno vrijeme bavi se proučavanjem Internet tehnologija te Internet sigurnosti. Poznaje 5 različitih programskih jezika, ali i radi na konstantnom usavršavanju istih. Cilj mu je putem ovakvih članaka uputiti korisnike interneta na neke mogućnosti koje pruža ovo središte informacija, prenijeti znanje o zaštiti, ali i dodatno usavršiti znanje koje već posjedujemo.


I:Znanost i IT

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK