Atlas Rabac - putnička agencija

Laptop vam se pregrijava? Isprobajte ova 3 savjeta


DIREKT INFORMATOR/ZANIMLJIVOSTI/2019

 

 

 

 

Ako čujete kako ventilator stalno radi na maksimalnom kapacitetu to je siguran znak kako nešto nije u redu.
Pregrijavanje je jedna od najvećih prijetnji prijenosnom računalu jer može oštetiti osjetljive elektroničke komponente i nanijeti trajnu, možda i nepopravljivu štetu. Evo kako ga možete spriječiti pregrijavanje, piše tportal.

Kako ćete znati pregrijava li se vaš laptop? Ako čujete kako ventilator stalno radi na maksimalnom kapacitetu to je siguran znak kako nešto nije u redu. Također, možete iskusiti sporiji rad računala jer će procesor sniziti svoj radni takt kako bi izbjegao nagli rast temperature, a ponekad će ugrađena softverska rješenja iznenada ugasiti računalo nastojeći izbjeći oštećenja hardvera.

Kako možete spriječiti pregrijavanje?

1) Popravite sustav za hlađenje

Najprije očistite ventilator koji hladi procesor i grafičku karticu. Tijekom vremena na njima se skupljaju slojevi prašine i prljavštine koji ih usporavaju i blokiraju tijek zraka. Proučite upute za korištenje vašeg laptopa kako ga možete otvoriti i očistiti te dijelove. Ili to povjerite ovlaštenom serviseru.

Ako se odlučite na samostalno čišćenje, svakako pratite ove korake:

isključite računalo
uklonite bateriju (ako je moguće)
ištekajte računalo iz struje
dobro se uzemljite
pomno počistite ventilator pamučnim štapićem kojeg se umočili u malo čistog alkohola
pričekajte da alkohol potpuno ishlapi prije no što ponovno uključite laptop u struju i vratite bateriju.
Za uklanjanje prašine i prljavštine možete upotrijebiti i usisavač, naročito za odvode topline. Obično se nalaze sa strane ili straga. Prepoznat ćete ih po tome što iz njih izlazi topao zrak. Kako biste spriječili oštećenje ventilatora, nemojte ga okretati u pogrešnom smjeru. Koristite li zrak pod tlakom, pridržite ventilator rukom prilikom čišćenja.

2) Držite laptop na čvrstoj i ravnoj površini

Većina prijenosnih računala povlači zrak za hlađenje kroz svoje donje dijelove. Neravne površine poput pokrivača, jastuka ili vašeg krila zapriječit će tijek zraka, što će otežati hlađenje i dovesti do povećanog zagrijavanja. To ćete izbjeći ako držite laptop na čvrstoj i ravnoj površini, poput primjerice stola ili posebnog postolja za takva računala.

3) Nabavite rashladni uređaj za laptop

Ako vaš laptop usisava zrak preko rešetki smještenih na donjoj strani, nabavite rashladni uređaj koji ispuhuje hladni zrak prema gore. Možete nabaviti i pasivni rashladni uređaj koji ne troši energiju već tek upija toplinu.

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK