Atlas Rabac - putnička agencija

Zbog ovih pet prednosti Amazon je postao najvrednija tvrtka

DIREKT INFORMATOR/POSAO/2019

 

 

 

 

 

 

Ulagače i dalje oduševljava - među ostalim - uspjeh u poslovanju "u oblaku" te dominacija u e-trgovini.
Prvo Apple, pa Microsoft, a sada Amazon - u posljednjih mjesec dana te tri tvrtke izmijenile su se na vrhu ljestvice najvrednijih kompanija na burzi.

Skokom cijene dionice od 3,5 posto u ponedjeljak na 1629 dolara taj je internetski trgovac dosegao tržišnu kapitalizaciju od 796,8 milijardi dolara. Time je smijenio Microsoft koji trenutno vrijedi 783,4 milijarde dolara, a koji je mjesec dana ranije smijenio Apple.

Iako je Amazonova vrijednost za veliku većinu ostalih kompanija u svijetu i više nego zavidna i vrlo teško dohvatljiva, valja podsjetiti kako je po tom pitanju ta kompanija vidjela i "boljih dana" i to donedavno.

U rujnu prošle godine Amazon se pridružio Appleu u elitnom klubu kompanija koje vrijede više od bilijun dolara. Međutim, rasprodaja na američkom dioničkom tržištu krajem godine rezultirala je najgorim tromjesečjem za dionice od krize 2008. godine što je zahvatilo i Amazonovu vrijednosnicu. Međutim, nakon uspona cijene u tri od četiri trgovinska dana u ovoj godini, Amazon je opet na vrhu. Za 2019. dionica je porasla 8,5 posto.

Kako piše CNBC, postoji niz razloga zašto investitori i dalje vide ovu dionicu kao dobru priliku. "Unatoč svojoj trenutnoj veličini, Amazonove prilike vidimo kao uglavnom neograničene temeljem dosadašnje uspješnosti u kapitaliziranju osobne i IT potrošnje", ocjenjuje Brian Wieser, analitičar tvrtke Pivotal Research, u bilješci klijentima. CNBC je nabrojio pet stvari zbog kojih Amazon i dalje privlači investitore. To je uspjeh u poslovanju "računalstva u oblaku", zatim dominacija u e-trgovini, tu su i pokretači rasta poput zdravstvene skrbi, oglašavanja i osobnog asistenta Alexa, pa izuzetno lojalan tim menadžera te na kraju minimaliziranje negativnog publiciteta.

Iako Microsoftovo poslovanje s "cloudom" raste brže, Amazon Web Services (AWS) i dalje diktira trendove na tržištu. Naime, godišnji prihodi tog segmenta prešli su 23 milijarde dolara, a AWS drži 40 posto tržišta. Ima potpisane ugovore s više velikih korporativnih klijenata od konkurenata, a na pragu je osvajanja ugovora s ministarstvom obrane vrijednim 10 milijardi dolara. Slično je i sa temeljnim segmentom internetskog poslovanja gdje je svaka druga online kupnja u SAD-u "odrađena" preko Amazona.

Međutim, prostor za rast još je uvijek golem s obzirom da Amazon drži tek pet posto udjela u ukupnoj američkoj maloprodaji. Ostali prihodi u trećem su kvartalu rasli 122 posto na 2,5 milijarde dolara, a cjelokupno poslovanje usmjerava skupina 20-ak menadžera koju osnivač Jeff Bezos naziva "S-teamom" i koji s njim rade godinama, a neki i desetljećima. "Vrlo sam sretan što nemamo mnogo promjena u S-teamu", izjavio je Bezos u prosincu prošle godine.

 

I:Poslovni/Direkt INFO

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK