Atlas Rabac - putnička agencija

Vodnjanski kažuni i suhozidi postali svjetska baština Unesca

DIREKT INFORMATOR/ZANIMLJIVOSTI/2018

 

 

 

 

Vodnjanski kažuni i suhozidi postali svjetska baština UnescOdlukom UNESCO-ova odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, u srijedu 28. studenoga 2018. godine, Umijeće suhozidne gradnje uvršteno je na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

"Veseli me što je Umijeće suhozidne gradnje, gradnje "u suho", odnosno konstrukcija od kamena bez upotrebe vezivnog materijala, upisano na UNESCO-v reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva. Ponosan sam što smo mi u Gradu Vodnjanu prepoznali taj potencijal i valorizirali suhozidnu kulturnu baštinu još prije 12 godina, a upravo je ova potvrda UNESCA od iznimnog značaja za buduće očuvanje i valorizaciju suhozidne baštine. Na području Vodnjanštine, Grad Vodnjan-Dignano od 2007. godine provodi važnu manifestaciju, Akciju „Moj kažun – La mia casita“, koja njeguje kulturnu baštinu i nasljeđe ovoga kraja.", priopćio je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

"Vrijednost ove manifestacije je itekako velika, a rezultati su vrlo vidljivi kroz brojke koje svake godine rastu. Akcijom je postignuta promocija lokalne baštine, osvještavanje stanovnika o ovim kulturnim vrijednostima i o čuvanju istih, a maksimalno se ulaže i u educiranje mlađih naraštaja. Što se brojki tiče, sad već govorimo o gotovo 300 obnovljenih kažuna i nekoliko kilometara obnovljenih suhozida na području Grada Vodnjan-Dignano. U Akciju „Moj Kažun – La mia casita“, osim lokalnog stanovništva koje potičemo i financijski sufinanciramo da aktivno obnavlja suhozide i kažune, posjećuju i brojni gosti i turisti koji su uključeni u stručne radionice posvećene suhozidnoj gradnji.", kazao je Vitasović.

"Pored Akcije „Moj kažun – La mia casita“ u Vodnjanu smo uredili Park kažuna – park suhozidne baštine u kojem je prikazana gradnja kažuna u četiri faze i u kojem su prikazani i ostali oblici kažuna koje susrećemo u našoj okolici.", dodao je. Na području Grada postoji više od 2.000 kažuna i upravo je na području Grada Vodnjana najveća koncentracija kažuna na Mediteranu.

"Želja nam je da svaki od tih 2.000 kažuna bude obnovljen i zato pozdravljam ovu hvalevrijednu odluku UNESCA koja će doprinijeti da se Grad Vodnjan-Dignano u budućnosti u još većoj mjeri brendira kao Grad kažuna i da se kažuni i suhozidna gradnja maksimalno implementiraju u turističku ponudu ovoga kraja.“, zaključio je gradonačelnik Vitasović.

 

I:Istarski.hr/Direkt Informator

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK