Atlas Rabac - putnička agencija

Moćna namirnica koja rješava sve probleme s probavom

 

DIREKT INFORMATOR/ZDRAVLJE/2018

 

SAVJET STRUČNJAKA

Zbog toga je unos proteina od velike važnosti i preporuka je da čini između 10 i 15 posto dnevnog energetskog unosa, odnosno da unos bude oko 0,8 g proteina/kg tjelesne mase. Kod utreniranih sportaša, ovisno o sportu kojim se bave, te se potrebe i povećavaju.

Zašto su proteini ključni kod mršavljenja
Za vrijeme mršavljenja pravilno je od ukupnog unosa smanjiti količinu ugljikohidrata, a količina proteina i masti ostavljaju se istima, jer su gradivni elementi našeg organizma.

Masti se mogu nešto smanjivati dok se proteini mogu nešto povećavati. Pravilna količina proteina potrebna je kako ne bi došlo do propadanja mišićne strukture, koštane mase, ali to ćemo također održavati tjelesnom aktivnošću koju u svojim programima uvijek pripisujem kako bi se izbjegle štetne posljedice tijekom mršavljenja. Posljednjih godina u trendu su visokoproteinske dijete koje već i sam njihov naziv opisuje: što više proteina unijeti u jednom dana, uz vrlo malo masnoća i ugljikohidrata.

Namirnice bogate proteinima
Postoje prednosti i nedostaci takvih dijeta. Učinkovite su za gubitak kilograma u zdravih osoba, no kroz kraće razdoblje. Hrana bogata proteinima zahtijeva više energije za probavu, metabolizam i iskorištenje i na taj način sagorijeva više kalorija za preradu. Dulje se zadržavaju u želucu i time daju dulji osjećaj sitosti. Dodatna prednost je to što su proteini gradivni elementi mišića i kod ove vrste dijete minimalizira se njihova razgradnja. Ujedno stabiliziraju šećer u krvi čime se snižava naša želja za hranom.

Najbolji izvori proteina su jaja, riba, meso te mahunarke poput soje i leće kombinirane s orašastim plodovima i sjemenkama. Iako je meso visokokvalitetan protein i donosi organizmu sve potrebne esencijalne aminokiseline, njima dobivamo i zasićene masti, kolesterol te, ovisno o načinu pripreme, i moguće kancerogene spojeve.

Visokoproteinske dijete učinkovite su za gubitak kilograma u zdravih osoba, no kroz kraće razdoblje

Izdvajanje samo jedne grupe namirnice nije poželjno
No visok unos proteina kroz dulje razdoblje nema nikakve dobrobiti na naš organizam već stvara negativan odnos tekućina i minerala u organizmu,

zakiseljen organizam, otežava probavu, opterećuje jetru i bubrege, i čest je uzrok nastanka gihta. Proteine je potrebno unositi u optimalnoj količini,

koliko je potrebno s obzirom na građu, tjelesnu aktivnost i zdravstveno stanje.

Proučavanjem različitih dijeta u kojima se posebno izdvaja jedan makronutrijent utvrđeno je da samo postajemo još deblji i bolesniji.


U svom radu uvijek stavljam pojedinca u centar te se oko osobe i njezinih potreba i zdravstvenog stanja slaže prehrana kako bi se

osim mršavljenja postiglo i poboljšanje zdravstvenog stanja organizma. Svakako je potrebno prestati se fokusirati na samo jedan makronutrijent već na hranu i unos svih makronutrijenata.

Direkt Informator/2018Izvor: Guliver/GettyDirekt Informator

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK