Atlas Rabac - putnička agencija

Rimljani su imali FAST FOOD

IREKT INFORMATOR/PRESS/2020

 

 

 

 

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević zavirio je malo u povijest kulinarstva i otkrio značajnu ulogu maslina i maslinova ulja u njoj.

Dragi moji maslinari, potaknut razmišljanjima o maslinarskom hedonizmu koji dolazi nakon mnogo truda uloženog u naše masline, a uz to i suživotom sa šampionkom ovogodišnje Intrade, odlučih se opet malo pozabaviti udjelom masline i maslinovog ulja u povijesti kulinarstva. Jer otkad je čovjeka, otad je i nastojanja da se svemu dadne neki bogatiji, jestiviji, ljepši, pa ponekad čak, mogao bih reći, i okus kojim se ide do nebeskih visina. Nije da je baš taj postigla i moja supruga Karmen postavši šampionka Intrade, ali, mogu vam reći da je to bilo stvarno nešto prekrasno – kandirane masline – oblice i ascolane, koje su duže vrijeme odstajale u tajnovitom sastojku.

Tako sam opet zavirio u maslinarski vremeplov i našao neke podatke o zanimljivostima kulinarstva kroz povijest i značaju masline i maslinovog ulja kao osnovnih sastojaka umijeća antičkih i srednjovjekovnih “chefova”. U ovoj našoj priči svakako je važno istaknuti kako su u minulim stoljećima u nizu povijesnih osoba a za koje nam je potvrđeno da su jeli masline i konzumirali ulje bili Platon, Aristotel, Cezar, Dante, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Kolumbo i Galileo. Ovdje se svakako moram zahvaliti i mojoj izvornoj i iskonskoj struci, a to je arheologija. Zahvaljujući upravo novim metodama istraživanja i u svijetu i u nas, kako terenskim, tako i onim kabinetskim i laboratorijskim, dolazi se do mnogo zanimljivih detalja i pojedinosti o svemu, pa tako i o sastojcima i načinima pripreme jela od drevnih egipatskih kuhinja pa do u srednji vijek. Tako je upravo zahvaljujući ekspertizama i analizama utvrđeno kako je ratnik kojeg sam pronašao u jednom grobu kod Vaćana kraj Skradina jeo janjetinu, pio pivo i konzumirao maslinovo ulje. Interesantno, zar ne? A pivo se ispijalo i u starom Egiptu, gdje je bilo primarni, svakodnevni izvor prehrane.

Egipatska kuhinja obuhvaća veliko razdoblje od 3000 godina. Možete zamisliti koliko je toga pojedeno i začinjeno maslinovim uljem. I onda opet zahvaljujući arheologiji možemo ustvrditi kako su u Gizi otkrivene keramičke amfore i posude koje su bile korištene za skladištenje i transport maslinovog ulja već u vrijeme 4. dinastije, koja je trajala, zamislite, od 2613. do 2494. prije Krista.

Više u časopisu Maslinar 

 

2019@Copiright  All right reserved. Created by ProBiz / Direkt Informator

 

I:Maslinar.hr/Direkt INFO

foto:facebook

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK