Atlas Rabac - putnička agencija

Putrek, trešnjevac ili mungo: Koja je sorta graha najbolja za koje jelo? Bilo da želite skinuti kilograme, nabildati mišiće

DIREKT INFORMATOR/GASTRO/2019

 

 

 

Putrek, trešnjevac ili mungo: Koja je sorta graha najbolja za koje jelo?
Bilo da želite skinuti kilograme, nabildati mišiće ili jesti zdravo, grah je poželjna namirnica u tanjuru, a kako bi jela bila što ukusnija, prvi je korak odabir prave sorte...

 

Grah sadrži i gotovo sve esencijalne aminokiseline, kao i važne minerale poput natrija, kalija, kalcija, željeza, fosfora i magnezija.

Kako ne sadrži obilje kalorija, poželjan je na jelovniku svih onih koji žele skinuti kilograme, ali i pružiti tijelu dovoljno proteina. Kako bi jela od graha bila ukusnija, prvi je korak odabir odgovarajuće sorte.

Putrek je mnogim kuharima omiljena vrsta graha za tradicionalno varivo ili pašta fažol, ali jako dobro ga može zamijeniti i grah trešnjevac.

Trešnjevac ili šareni grah starinska je sorta niskog graha, karakteristično prošaran. Omiljen je pripremljen kao varivo, poslužen s ječmom i kobasicom. Iskoristite ga za variva koja se dugo kuhaju.

Grah zelenček starinska je sorta graha, krupnih i čvrstih zrna. Odličan je zapečen u tavi ili pećnici s mesom i povrćem. Nakon namakanja kuha se oko sat i pol.

Crveni, bubrežasti grah popularan je u Indiji, Španjolskoj i na jugu SAD-a. Izvrstan je za pripremu meksičkih jela te kao dodatak salatama dipovima i namazima, ali i varivima.

Krupni bijeli grah tetovac ukusan je u kremastim juhama i varivima, a u Makedoniji je obvezan za pripremu specijaliteta „gravče na tavče“. Ukusan je i za pripremu namaza od graha.

Borlotti ili rimski grah karakterističan je po crvenkastim mrljicama i orašastoj aromi. Odličan je za variva ili za grah-salate. Često se uzgaja u Italiji i Francuskoj pa je omiljeni prilog mediteranskim jelima.

Pinto, koji je kao i trešnjevac šareni grah, ali nešto zagasitije boje, prepoznat ćete po mrljicama crvenih i smeđih tonova. Autohtona je sorta u Meksiku i SAD-u, gdje se često kombinira s rižom, a odličan je i s mljevenim mesom u specijalitetu chili con carne.

Cannellini grah bijele boje je omiljen zbog blagog okusa. Često se koristi u talijanskoj kuhinji, za pripremu salata i juha.

Mungo grah ima blago orašasti okus i brzo se priprema. Dovoljno mu je oko 30 minuta kuhanja. Tradicionalno se koristi u indijskoj kuhinji. Jelo od mungo graha i basmati riže, kitchari – popularan je ajurvedski obrok za čišćenje i jačanje organizma.

Azuki grah tamnocrvenog je ovalnog zrna porijeklom iz Japana. Priprema se u receptima s rižom ili s drugim žitaricama - u slanoj, ali i slatkoj varijanti. Nakon namakanja kuha se oko jedan sat.

Crni grah srednje je veličine, ovalnog oblika i crne mat površine. Ima slatkast okus i mekanu teksturu. Popularan je u američkoj i karipskoj kuhinji, a često se koristi u tortiljama i složencima.

 

I:punkufer.dnevnik.hr

Grah(Foto:Getty Images)

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK