Atlas Rabac - putnička agencija

Istraživanje: Hrvatska je najkorumpiranija država istočne Europe

DIREKT INFORMATOR/PRESS/2019

 

 

 Hrvatska po istraživanju je najkorumpiranija država istočne Europe
Istraživanje otkriva curenje milijardi putem kriminala, korupcije i utaje poreza koje nepovoljno utječu na BDP.
Dok su se najviši pravosudni dužnosnici zapadnog svijeta i vodstvo fokusirali na divljajuću korupciju u Rusiji, balkanska zemlja Hrvatska, članica Europske unije i NATO-a ima ‘čast’ biti svrstana u najkorumpiraniju istočnoeuropsku državu. Sljedeća korumpirana zemlja u postkomunističkoj Istočnoj Europi je Rusija, prenosi Medium.

Na temelju izvještaja koji su predstavili Global Financial Integrity, Međunarodni samit lidera, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka – nezakoniti financijski odljevi Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi dolara u periodu od 2005. do 2014. godine, što je 73 posto BDP-a za 2015. godinu.

U Adriatic Institutu za javnu politiku koji sudjeluje u istraživanju, kažu nam da se ono bazira na prikupljanju podataka koje prilažu sve zemlje koje su članice Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Naime, svi podaci isčitavaju se iz priloženih platnih bilanci i trgovinskih odnosa među zemljama te bankovnih transfera. Na temelju toga dolazi se do podataka o nezakonitim odljevima novca. Prema tim podacima Hrvatska je zasjela na nezavidno prvo mjesto na ljestvici najkorumpiranijih zemalja Istočne Europe.


Burna korupcija u Hrvatskoj
Ivo Sanader najviši je dužnosnik kojem se sudi za korupciju u Hrvatskoj i osuđen je na zatvorsku kaznu zbog drugih zločina povezanih s korupcijom.

Međutim, ostatak HDZ-ovih i SDP-ovih političara s neobjašnjivim bogatstvom koje njihovi privatni partneri u kriminalu imaju, nisu osudili hrvatski politički utjecajni tužitelji i štetni pravosudni sustav, piše Medium.

Gradonačelnici, uključujući zagrebačkog Milana Bandića i riječkog Vojka Obersnela i ostali visoki dužnosnici upleteni u optužbe o korupciji, nisu pravno odgovarali zbog političkog utjecaja na pravosuđe.

Od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine dvije glavne političke stranke HDZ i SDP rotirale su se na vlasti, hrabro blokirajući temeljne pravosudne reforme i lažirajući napredak i druga izvješća zapadnim i EU institucijama koje prate balkanske nacije.

Hrvatski pravosudni sustav
U zemlji od četiri milijuna ljudi ima preko 600.000 sudskih slučajeva među kojima u neki zaglavili u sustavu preko deset godina
U pravosudnom poretku Europske unije objavljenom 20. svibnja 2019. godine prikazana je Hrvatska s najvećim brojem sudaca u cijeloj EU na 100.000 stanovnika, ali s najgorim rezultatima kada je u pitanju stjecanje povjerenja javnosti
Loše financirano Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) otežavaju i značajna ograničenja koja istražno tijelo nameće kroz politički politički utjecaj.
U pravosudnom poretku EU-a za 2019. Hrvatska je postigla najgore rezultate u Europskoj uniji, a javnost je izrazila zabrinutost zbog nedostatka neovisnosti u pravosuđu.

Status i položaj sudaca ne jamče dovoljno njihovu neovisnost.
Smetnje i pritisak iz ekonomskih ili drugih specifičnih interesa
Smetnje ili pritisak vlade i političara

 

Izvor;.lider

Ana Leko-Vučković
 
foto;lider/media

DIREKT INFORMATORSnimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu

Izrađujemo WEB stranice!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK