Izraelski znanstvenici napravili pivo s starim kvascem 5000 godina

Sa Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu, iz Izraelske uprave za antikvitete, Telavivskog univerziteta i Univerziteta Bar–Ilan proučavali su uzorke kvasca iz pukotina ostataka tih posuda i uspjeli napraviti pivo. Arheolozi su im dali posude korištene za pivo i medovinu i na njihovo iznenađenje, kvasac je u njima preživio hiljade godina i uspješno se mogao iskoristiti.
Profesor Juval Gadot sa Telavivskog univerziteta rekao je da je na Ramat Rahelu, najvećem persijskom nalazištu u Judejskoj kraljevini, nađeno puno krčaga sa slovima J H D (suglasnika reči Jehud).Dodao je da se na kraljevskom mjestu poput tog vjerovatno konzumirao alkohol u domu persijskog guvernera. Te posude datiraju iz vremena vladavine egipatskog faraona Narmera (oko 3000. godine prije nove ere) do aramejskog kralja Hazaela (800 godina p.n.e) i proroka Nehemije (400 p.n.e) koji su, prema Bibliji, upravljali Judejom pod vladavinom Persijanaca.
Istraživači su tada razdjelili čitav genetički kod svakog uzorka kvasca i predali ga dr Amiru Sitenbergu na analizu. On je otkrio da su kulture kvasca stare 5.000 godina slične kvascu modernog piva i onima koji koji se koriste u tradicionalnim afričkim pićima kao što je etiopska medovina.
I:ka5an
foto:facebook